Как да се справим с болката във венците?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Неприятното чувство в областта на венечната лигавица, може да повлияе на нашия комфорт, както и да прерасне в болезнено състояние. За да се справим с болката, първо трябва да открием причината за нейното наличие, вследствие на което да се определи последващо действие по отстраняването й. 

В какви случаи може да се появи болка във венците

Има случай, в които болезненото състояние е моментно, отминава бързо и протича леко, основно чрез дискомфорт. Но има и случаи, при които е продължителна и пулсираща. Понякога тя може да се пренесе и в зъбите. Такива симптоми сигнализират за проблем и налагат проверка от специалист. 

Понякога причинителят сме самите ние, като изпълняваме грешно основни хигиенни навици – почистване с четка, раздразване на лигавицата, неправилни техники за използване на конци.

Но в по-често възникналите ситуации, проблемът се корени другаде:

  • Заболяване на венцитегингивит, пародонтит;
  • Хормонален дисбаланс или хормонални проблеми по време на бременност, менопауза, критическа възраст;
  • Тютюнопушене;
  • Пробиване на нов зъб през повърхността на венеца;
  • Провеждане на химиотерапии;
  • Състояния като абсцес, перикоронарит;
  • Натрупване на бактериална плака;
  • Възникване на гъбични инфекции в устната кухина;
  • Може да се появи от протези при натиск върху венечната лигавица;
  • От нерви – понякога, колкото и трудно да повярваме, силата на мисълта, нервните и стресови състояния могат да причинят дори невралгична болка.

Как да я преодолеем

Първоначално можем да опитаме самостоятелни мерки чрез провеждане на домашно лечение. За да елиминираме грешните техники по миене и четкане на зъби, е добре да потърсим от сигурни източници как точно се провежда и кое не съответства с нашата техника. В случай, че грешим, можем да направим корекция. В допълнение на това можем да сменим четката си за зъби, с някоя, която има по-меки косъмчета, като по този начин елиминираме възможността да раздразваме лигавицата чрез агресивни движения. Пастата също е важна – можем да заменим обикновената с такава, която е за свръхчувствителни и проблемни венци. 

Друго нещо, което можем да предприемем е по-честото изплакване на устата, особено след хранене. По този начин по-трудно може да се натрупа плака и съответно да възникне възпаление. 

Има алтернативни методи, които служат за подобряване на венците и премахване на болка и болезнени състояния – мед, лимонов сок, сода за хляб, жабурене със студена солена вода. 

Ако болката не преминава или се увеличи, нищо от домашните методи не повлияе, появи се кървене и подуване, а симптомите ни пречат на съня или храненето, е време да посетим дентален специалист.

В зависимост от положението, зъболекарят ще прецени дали ще изпише медикаментозно лечение, чрез болкоуспокояващо и антисептично лекарство, или ще задейства дентална процедура.

Защо Dental Care е правилния избор за вашите зъби

Когато не можем да овладеем болката самостоятелно в домашни условия, независимо от методите и средствата, които прилагаме, е необходима намеса от специалист. Възпалителните процеси, протичащи с болка във венците, не са за подценяване, защото могат да доведат до усложнени състояния или да сигнализират за такива:  гингивит, пародонтоза, разклащане на зъби, абсцеси, гнойни колекции, джобове, гъбични инфекции. 

Именно поради важността на проблема, трябва да се доверим на опитни дентални професионалисти, от каквито е съставен екипът на Dental Care. Те ще оценят състоянието на вашите венци и зъби, и активно ще се заемат с премахване на неприятното чувство и болката, съпроводени от наличен проблем.

В резултат на нашия избор и доверие, дентален център Dental Care Center ще ни осигури ефективно премахване на болезненото състояние и подобряване на състоянието както на венците, така и на зъбите, на достъпни цени.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?