ХИГИЕНА И ПРОФИЛАКТИКА ПРОТИВ КАРИЕСИ

Страдате от кариеси? С него шега не бива!

Това е най-масовото заболяване на зъбите, към което трябва да се подхожда с повишено внимание!

Много пациенти го възприемат като безобидна дреболия. Други пък смятат, че от него страдат главно децата, и затова пренебрегват профилактиката. А това може да струва скъпо!

Това е най-масовото заболяване в областта на устната кухина, към което трябва да се подхожда с повишено внимание!

Много пациенти го възприемат като безобидна дреболия. Други пък смятат, че от него страдат главно децата, и затова пренебрегват профилактиката. А това може да струва скъпо!

Нито е безобидно, нито е дреболия, нито сте имунизирани срещу кариес! Това е сериозно увреждане, което може да нанесе трайни щети на оралното здраве, да причини силна болка и дори да доведе до загуба на дъвкателни органи.

Освен всичко това, той крие и още една сериозна опасност, която малко хора знаят. Той е заразен! След като веднъж се „засели“ в някой зъб, е въпрос само на време да атакува останалите. Ще атакува и любимите ви хора, защото се пренася дори чрез целувка!

Неприятно качество на кариеса е че той може да атакува всички дъвкателни органи. Основно разграничаваме:

  • Кариес на млечен такъв – въпреки че много родители смятат необходимостта от провеждане на профилактични прегледи при детски стоматолог за излишна процедура, защото зъбчетата на техните деца изглеждат в изрядно състояние или са малко на брой, това не е така. Профилактичните прегледи при специалист трябва да започнат още от самото начало. Същото погрешно схващане, е че при появата на млечните зъби, те не могат да развият кариозен процес и родителите изчакват децата им да станат малко по-големи преди да започнат изграждането на хигиенни навици. Най-важната превенция срещу появата на кариес на млечно зъбче при деца е добрата устна хигиена, щателното почистване, което трябва да се превърне в рутина още при появата на първите резци. Впоследствие, зъбите на децата могат да бъдат силанизирани, като допълнителна защита от поява на кариес по тях;

  • На постоянен – Това е сред най-често срещаните проблеми, с които се сблъскваме ежедневно. Кариозните процеси могат да протичат видимо или невидимо за човешкото око, в зависимост от стадия на развитие, разположението на “натрапника”. Именно поради този факт се изисква навременна намеса от професионалист, който да оцени състоянието.

В зависимост от разположението на кариесите и местата, на които се установяват, можем да отбележим следните видове:

  • На преден зъб – това са едни от най-деликатните случаи на поява на този неприятел. При задълбочаване на състоянието, той може да атакува участъка между два зъба и да се разпространи и на здрав съседен дъвкателен орган. При такива случаи се получават спадове или на емайла или на цялата коронка, нарушаване на външния облик – потъмняване, поява на пулпит, както и промяна дори на дикцията;

  • На мъдрец – поради разположението на осмите дъвкателни органи, е много трудно да се забележи видим проблем при протичане на кариозен процес. Най-честите симптоми, по които може да се познае нередността са: болка при консумиране на топли и студени храни или напитки, болка при дъвчене, дупка в зъба;

  • Шиечен  – той обхваща шийката на зъбите и се нарича още цервикален такъв. Най-честата причина за появата е натрупване на зъбна плака, чието наслояване се случва именно в основата на структурата. Лечението му се извършва идентично, както при всички други видове, като тук отговорността на денталния специалист е огромна, защото изпълнението трябва да бъде перфектно. В противен случай, видимите дефекти могат да понижат самочувствието или дори да повлияят на говора. Поради деликатността на процедурата, може да се извърши лазерно премахване.

Накратко, кариесът е неприятен и опасен натрапник, който е най-добре да си спестите. Това може да стане само чрез превенция и редовни професионални грижи.

За щастие отмина времето, когато тези професионални грижи можеха да се получат само и единствено в зъболекарските кабинети. Днес за тях има дентален център Dental Care Center.

Ние работим точно това – да ви предпазим от заболяването и посещения при зъболекаря!

А основното ни „оръжие“ е да ви осигурим изрядна устна хигиена, която е гаранция за здрава усмивка без кариеси. И всичко това на достъпни цени.

Професионалното почистване е задължително условие за предпазване. Той доказано се появява там, където не е достатъчно чисто.

Пломбите, които ние поставяме са изработени от висококачествени материали, които придават на процедурата дългосрочна успеваемост и неразличимост на чуждото тяло. Това от своя страна влияе положително на естетиката.

Дори най-съвестната грижа в домашни условия не може да осигури тази чистота. Но пък е толкова лесно да я постигнем заедно в Dental Care Center:

  • Поне два пъти в годината ще направим професионално почистване с ултразвук на плаката, зъбния камък и междузъбните пространства. Така ще ви предпазим от бактериите – главен виновник за възникването и развитието на заболяването.
  • Ще усещате усмивката си чиста, свежа и гладка, защото ще полираме дъвкателните ви органи с два вида специални гумички – допълнителна защита срещу замърсявания и поява на кариеси.
  • Ще бъдете под грижите и наблюдението на нашите обучени специалисти, които ще хванат веднага появата дори на най-миниатюрния кариес и навреме ще ви предупредят да потърсите своя зъболекар. Колкото по-големи са, толкова по-големи са проблемите след това!

  • Ще ви научим как най-правилно да се грижите за устната хигиена у дома чрез използване на четка и паста за зъби. Ще проведем специален инструктаж за ефективно почистване и използване на конец за зъби. Именно недостатъчно прецизната и правилна всекидневна грижа е в дъното на голяма част от денталните проблеми и кариесите в частност.

А наша мисия в Dental Care Center е да ви предпазим от тях!

Вземете сега

Разгледайте нашият блог

zabni-implanti-2

06.07.2021 г.

ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБЕН КАМЪК – КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

Възпаление на венците

19.08.2021 г.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ – КАКВА Е ПРИЧИНАТА?

Гел за възпалени венци 1 - усмихната двойка

19.08.2021 г.

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Къде може да ни намерите:

Dental Care Center

02/ 494 97 97
office@dentalcare.bg

PARK CENTER, ЕТ. 3,
БУЛ. АРСЕНАЛСКИ № 2,
ГР. СОФИЯ