Какво е емайл и защо е важно да го предпазите?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Зъбът е сложно устроен и се състои от няколко елемента – кост, коренова система,  зъбна пулпа, кръвоносни съдове, дентин и емайл.

Последният е най-външният слой, който всъщност се оказва много важен, защото има защитна функция. Той играе много важна роля за опазването на здравината на дъвкателния орган, а много често под влиянието на различни фактори бива разрушаван.

Поради неговата критична значимост от екипа на дентален център Dental Care ви споделяме важна информация относно зъбния емайл, както и методи за естественото му възстановяване.

Какво представлява емайла?

Това е най-твърдата и минерализирана тъкан в човешкото тяло, която обаче е значително лесноподатлива на увреждане. Разбирането на функциите и важността на този елемент от зъбната структура може да помогне за предпазването на вашите зъби през целия ви живот.

Той покрива външната повърхност на видимата част от дъвкателния орган – короната. В голям процент се състои от минерали и по-специално хидроксиапатит.

Ролята му е да предпазва зъбите от външни агресивни фактори и действия, като износване поради дъвчете, контакт с топли и студени храни и напитки. Без него или при неговото увреждане, дъвкателните органи са много податливи на кариеси и развиване на различни заболявания.

Кои са най-честите признаци, че емайлът е увреден?

Признаците на увреден емайл могат да бъдат различни при отделните пациенти, но обикновено се характеризират следните симптоми като най-често срещани:

  • чувствителност към горещи, студени или сладки храни и напитки;
  • пожълтяване на зъбите и образуване на пукнатини;
  • промяна в целостта;
  • чувство за болка.

Чувствителността се дължи на изтъняване на защитния слой, което позволява на температурите и химическите вещества да достигат до по-чувствителните вътрешни слоеве и да причинят дискомфорт.

Причини за увреждане

Увреждането може да настъпи по различни причини и зависи от персоналните особености на организма. Консумацията на кисели храни и напитки, като сокове и газирани напитки, може да доведе до процес на ерозия.

Освен това, функцията на дъвкателните органи или отклонения от това, като бруксизъм, също могат да причинят значително увреждане.

Други фактори касаят заболявания на стомаха, като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Използването на твърди четки или твърде абразивни пасти за зъби може да окаже ключова роля в уреждането на защитния слой.

Рискове крие и неконтролираното избелване с неподходящи препарати, съдържащи агресивни вещества.

Методи за превенция и поддръжка

За да защитите защитния слой и той да продължава да предпазва дъвкателните ви органи, е важно да следвате няколко основни метода за превенция и поддръжка:

  1. Използвайте паста за възстановяване – такива продукти често съдържат вещества, като калций и фосфат, които помагат за естественото възстановяване на минералите.
  2. Ограничете киселините – намалете приема на кисели храни и напитки и изплаквайте със специална вода за уста след тяхното консумиране.
  3. Ползвайте течен кондиционер за уста – продукти с флуорид могат допълнително да го укрепят и да предотвратят неговото увреждане.
  4. Редовно посещение при зъболекар – професионално почистване на зъбен камък и рутинни прегледи помагат за идентифициране и лечение на проблеми, преди те да станат сериозни.

Поддържането на здрав зъбен емайл е съществена част от оралното здраве. Редовната грижа и вниманието към начина на хранене и хигиенни навици могат значително да намалят риска от увреждане на емайла и да помогнат за запазване на вашата усмивка здрава и блестяща.

В дентален център Dental Care можем да ви помогнем в грижите за здравината на защитния слой на дъвкателните органи чрез профилактични прегледи и почистване на зъбната плака и камък.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?