За или против продуктите за устна хигиена с флуорид?

Facebook
Twitter
LinkedIn

В грижата за устната хигиена много важна роля оказват продуктите, които използвате, като пастата за зъби, конците и водата за уста.

Моделите с флуорид предизвикват множество разисквания и спорове относно техните ползи и ефективност. Има много потребители и специалисти, които са за или против добавянето на флуорид в артикулите за грижа на дъвкателните органи и тъканите.

Какво представлява флуоридът?

Това е химичен елемент от групата на халогените в периодичната система на елементите. Той се среща в природата в различни форми и съединения, като най-известното е натриевият флуорид (NaF). Този химичен елемент е известен със своите защитни и превантивни свойства в отношение на денталната грижа и зъбите.

Използва се за предпазване на дъвкателните органи от кариеси и за запазване на здравето и защитната бариера на зъбния емайл. Той възстановява минералите, които са били изгубени при контакт с бактериите. Приема се, че подсилва емайла и го прави по-устойчив на разрушения и кариеси.

Какви са предимствата на флуорида?

Неслучайно това вещество се използва широко в денталната област. Предимствата, които правят това средство популярно, са:

  • защита срещу кариеси – известен е със своите защитни свойства срещу кариеси. Продуктите за устна хигиена с тази съставка могат да помогнат за поддържане на зъбите здрави и за предпазване от кариеси;
  • укрепване на зъбната емайл – свързва се с минералите в зъбната емайл и го укрепва. Това може да подобри устойчивостта на зъбите срещу бактериални вреди и износване. Могат да помогнат за опазването на здравата структура на дъвкателните апарати и намаляване на риска от разваляне и счупване;
  • превенция на пародонтални заболявания – може да помогне и за предпазване от възпалени венци и инфекции. Редовното използване на такава грижа може да намали риска от пародонтоза и да поддържа тъканите на венците здрави;
  • наличие на разнообразни продукти – пазарът предлага широка гама от артикули за устна хигиена, като пасти за зъби и вода за уста с различни вкусове и свойства.

Какви са недостатъците на флуорида?

Въпреки множеството позитиви, съществуват и негативи, които възпират част от потребителите да се възползват от преимуществата:

  • токсичност – при излагане на прекомерни количества може да възникнат проблеми. Високите дози могат да предизвикат петна. Нарича се флуороза, познато като вид емайлно обезцветяване;
  • алергични реакции – въпреки че много рядко възникват странични ефекти, някои хора могат да изявят алергични реакции. Изразяват се в кожни раздразнения, възпаления на устната кухина или други симптоми;
  • взаимодействие с други съставки – може да взаимодейства с някои други съставки, като калциеви добавки или лекарства, което може да доведе до намалено усвояване или ефективност на тези съставки. Винаги когато осъществявате прием на такива лекарства, се консултирайте с вашия лекуващ лекар или специалист.

Въпреки недостатъците, тази съставка често присъства в много продукти за дентална грижа, което се дължи на значителните предимства.

Преди да вземете решение относно използването на продукти за устна хигиена с флуорид, е важно да се консултирате с вашия специалист. От дентален център Dental Care ви препоръчваме да изберете висококачествени продукти на известни марки, след като сте се запознали с всички предимства и недостатъци.

По този начин, вие ще сте подготвени за това, което може да очаквате, както и вредите, които елемента може да причини.

Съветите на нашите специалисти са да внимавате с прекомерната употреба, която може да предизвика повишена чувствителност.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?