Кои са алтернативните методи за лечение на възпалени венци?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Възпалението на венците е често срещано състояние, което може да засегне хората на различни възрасти. Възпалените венечни тъкани обаче не бива да бъдат пренебрегвани, защото освен дискомфорт, могат да доведат и до много по-сериозни проблеми, като загуба на зъби и стопяване на костта на по-късен етап.

Освен стандартните стоматологични методи за отстраняване на проблема, съществуват и много алтернативни, известни като бабини рецепти, които могат да ви помогнат да се справите с възпалените венци.

Кои са най-популярните алтернативни начини за лечение?

Не всички методи за справяне с възпалените венци изискват посещение в денталната клиника. Някои ефективни и доказани във времето начини биха могли да се приложат в домашни условия, без необходимост от професионални умения и познания.

Сред най-популярните бабини рецепти, които може да използвате като алтернативно лечение, са:

  • Гаргара с вода и морска сол – тази смес се приготвя много лесно, а съставките са достъпни във всеки магазин. Морската сол е известна със своите ползи за организма, включително и дезинфекциращи. Редовната употреба може да намали значително болестотворните организми, намиращи се в устната кухина и да ви помогне да овладеете проблема с възпалените венци. Бабината рецепта няма точни пропорции, но е препоръчително да използвате топла вода;
  • Сок от лимон и вода – витамин Ц е естествен антиоксидант, който води до премахване на токсините от тялото, подобряване на имунитета и защита на естествената бариера. Изплакването на устата с лимонов сок и вода е популярен метод, познат още като бабина рецепта, за справянето с възпалените венци. Лимонът и по-специално неговият сок, разполага с антибактериални свойства, което спомага за нормализиране на флората. Освен това, е богат на калций и калий, които са много полезни за състоянието на зъбната структура и венечната лигавица;
  • Мед – този продукт, дело на усърдния труд на пчелите, е известен със своите антисептични, антибактериални, противовъзпалителни и подхранващи имунитета свойства, които са отлични за овладяването на състоянието на възпалените венци. Чрез честата му употреба или директно приложение върху раздразнената венечна лигавица, може да се ускори процесът по възстановяване. Според бабините рецепти, препоръчително е да намажете с обилно количество от меда всички венци, след което да избягвате консумация на храни и напитки за период поне от един час;
  • Билки – има някои билки, като мащерката, зеленият и градинският чай, които са известни със своите противовъзпалителни свойства и биха могли да ви помогнат с възпалените венци. Ежедневната гаргара с отвара от листата им може да облекчи симптомите и да повлияе състоянието в благоприятна посока;
  • Червена Глина и сода бикарбонат – смес от червена глина и сода бикарбонат е сред бабините рецепти, които са с доказан ефект. Може да бъде използвана като паста за зъби. Тази бабина рецепта има успокояващ и антисептичен ефект върху венците и може да помогне за облекчаване на възпалението;
  • Орехови листа – известно е, че бабина отвара от гръцки орехови листа съдържа антисептични свойства. Тя може да се използва за изплакване на устата след измиване с четка и паста;
  • Чай от лайка и листа от невен – смес от лайка и чай от невен също може да бъде използвана за гаргара и изплакване на устата.

Ако те не дадат резултат, какво да предприемете?

Ако никоя от рецептите не даде резултат в срок от до 10 дена след започването ѝ, е необходимо да преустановите бабините рецепти и да се фокусирате от алтернативно към класическо стоматологично лечение.

Направете консултация с вашия дентален специалист, който да прецени каква е степента на усложняване, какви мерки да бъдат предприети и как да протече лечението ви.

Не забравяйте, че възпалените венечни тъкани могат да доведат до сериозни последствия, особено ако гингивитът прерасне в по-сериозно заболяване – пародонтит.

За превенция на такива състояния, които изискват зъболекарска намеса, е необходимо да провеждате ежедневна и качествена хигиена, която включва подходяща четка и паста за зъби, които да премахнат наслоените хранителни остатъци. Използвайте още вода за уста и конец за зъби, които да проникнат в труднодостъпните места и да унищожат патогенните бактерии.

Защо да се доверите на специалистите в Dental Care Center?

Ако имате възпалена венечна лигавица или се съмнявате за такава, а бабините рецепти не помагат – от дентален център Dental Care Center ви очакваме, за да отстраним проблема и да се радвате на красива усмивка и здрава устна кухина.

След поставяне на диагноза и оценка на щетите, ще предприемем най-подходящото за вас лечение, като извършим щателно почистване, почистване на зъбния камък и плаката.

Всички наши услуги са достъпни, което означава, че ще получите отлични съотношение на качеството и цената.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?