Гингивит – първият стадий на заболяване на венците

Facebook
Twitter
LinkedIn

Гингивит 1

Всеки човек трябва да полага необходимите грижи за да поддържа усмивката си здрава и красива възможно най-дълго. Това подпомага не само за цялостното благосъстояние на тялото, но и предпазва от развиване на неприятни заболявания, сред които е и гингивитът. Това заболяване на венците е доста често срещано и е първият стадий от един опасен процес, който оставен без лечение, може да доведе пациентите до трайно обеззъбяване. Ние от Dental Care Center знаем колко е опасен и искаме това да научат и разберат всички пациенти.

Какво представлява?

Устната кухина има няколко основни компонента, за които се грижим при ежедневната хигиена – зъби, венци (известен още като гингива), език и други меки тъкани. Може би вече ви стана ясно, че гингивитът е заболяване на гингивата или на венците. Тази мека тъкан, разположена над зъбите, играе важната роля да предпазва корените на зъбите, както и да ги придържа на мястото им. Именно затова, за да изпълнява функциите си, венецът обгражда зъба от всички негови страни. При повечето пациенти междузъбното пространство е доста малко и трудно за почистване и там най-лесно започва натрупването на хранителни частици, бактерии, плака и зъбен камък. Лошата хигиена на междузъбното пространство създава перфектната среда за развитие на бактерии и микроорганизми, които водят до възпалителен процес във венеца, познат още като гингивит. Той е предшественикът на пародонтита, който се появява при натрупването на по-голямо количество бактерии и по-силното възпаление на венците. При него, венците започват процеса на възпаляване, но не са толкова болезнени или кървящи, както при пародонтита, защото все още няма толкова голямо количество натрупани бактерии в междузъбното пространство. В началните стадии ще забележите особено зачервяване на местата, където има по-голямо количество бактерии, което често е в междузъбното пространство. Гингивитът е напълно лечимо заболяване, за което се нуждаете от професионална помощ и насока. Но ако той не се лекува навреме с правилните методи, той може да прерасне в пародонтоза.

Гингивит 2

Как се разболяват венците ни?

В чистата и поддържана устна кухина има баланс на бактериите, които живеят в нея и този баланс не им позволява да вредят на емайла на зъбите или на гингивата. Но при влошена устна хигиена и натрупването на плака и зъбен камък може да доведе до увеличаване на броя на лошите бактерии. Естественият отговор на тялото към увеличаващия се брой бактерии е възпаление, което е и един от първите симптоми на гингивита. Ако това продължи дълго време без да се предприеме лечение, той може да причини дългосрочно увреждане на меките тъкани в устната кухина, загуба на свойствата и обема на гингивата, както и стопяване на костта. Това естествено нарушава стабилността на зъбите и те започват да се клатят и падат. Макар и основната причина за появата  да е натрупването на плака, той може да бъде причинен и от други фактори, включително хормонален дисбаланс, други болести на тялото, дори може да се предава генетично. Лошите навици, като тютюнопушенето и дъвкането на тютюн също могат да доведат до болестта. Те не само вкарват в тялото опасни химикали, но и потискат естествените възстановителни процеси на тялото. Така, ако венците ви са в начален стадий на заболяването и са възпалени от натрупана плака, тялото трудно може да се пребори с това и може много по-бързо да премине в по-тежка форма и пародонтоза.

Кои са симптомите?

Гингивит 3

Сред основните симптоми, по които можете да разберете, че имате гингивит, са подутите и зачервените венци, като нормално цветът на гингивата трябва да бъде бледо розов. Друг симптом са венци, които лесно кървят при почистване с четка или конец. Ако усещате болка във венците или екстремна чувствителност при допир, това също може да ви покаже, че страдате от заболяването. В по-напредналите форми на болестта може да наблюдавате и отдръпване на венците от зъбите. Също така пациентите, които страдат от болестта, често се оплакват от лош дъх, както и непрестанен лош вкус в устата. Ако забележите който и да е от изброените симптоми или имате някакво съмнение, че имате гингивит, то е важно веднага да посетите вашия дентален специалист за консултация. Ранното диагностициране на заболяването ви дава възможност за лечение и пълно възстановяване без щети по зъбите и венците.

Как ние от Dental Care Center ще ви помогнем в борбата със заболяването?

Гингивитът е неприятно състояние, което лесно може да бъде овладяно с внимание и добра устна хигиена. В началото на вашето лечение ще почистим професионално целият натрупан зъбен камък и плака, за да премахнем средата за развитие на бактериите. След това ще ви дадем ценни съвети как правилно и ефективно да почиствате зъбите и венците си вкъщи, за да предотвратите появата на болестта в бъдеще. Усмихвайте се уверено със здрави зъби и венци, без гингивит, с помощта на дентален център Dental Care Center!

Какво представлява?

Как се разболяват венците ни?

Кои са симптомите?

Как ние от Dental Care Center ще ви помогнем в борбата със заболяването?

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?