Възпаление на венците – каква е причината и как можете да се справите с проблема

Facebook
Twitter
LinkedIn

Възпалените венци е много често срещан проблем при редица пациенти. Състоянието е причинено от редица фактори, които в повечето случаи могат да се адресират и да доведе до успешно лечение. Ако забележите, че гингивата е подута, зачервена или усещате болка и кървене при миене на зъбите, то тогава можете да сте сигурни, че страдате от заболяването и трябва да се консултирате с вашия стоматолог.

Възпаление на венците 1

Каква може да е причината?

            Лоша орална хигиена

Най-често срещаната и напълно лечима причина е гингивит или пародонтит. Гингивитът е състояние на възпалените венци, при които те са раздразнени, подути и зачервени. Много хора може и да не го забележат, защото симптомите са много леки и лесно пренебрежими. Ако оставите това възпаление без лечение, това ще доведе до задълбочаване на проблема, пародонтоза и загуба на зъби. Гингивитът често е причинен от лоша орална хигиена, при която пациентите не почистват достатъчно добре натрупаната плака по зъбите. Това заболяване се лекува с професионално почистване на зъбен камък и натрупана плака, както и съвети за правилна орална хигиена.

            Често срещано по време на бременност

Голям процент от бременните жени страдат от възпалени венци, като най-честият симптом е подуването им. Това се случва заради повишените нива на хормоните в тялото, което увеличава кръвопотока към гингивата. От своя страна по-големият обем кръв ги прави по-чувствителни и по-податливи към заболяването. Хормоналните промени в тялото могат да компрометират неговата възможност да се справя с бактериите и това често прераства в гингивит.

            Недостиг на витамини

Липсата на важни витамини и минерали също е причина за появата им. Когато тялото не си набавя нужните витамини B и C, това води до възпалени венци и подуването им. Витамин С играе много важна роля в поддържането на доброто състояние на гингивата, както и в естествените свойства на тъканите да се възстановяват. Когато нивата на витамин С в тялото паднат драстично, това води до скорбут, който често протича заедно със заболяването.

Възпаление на венците 2

            Инфекция

Възможно е пациенти, страдащи от бактериални или гъбични инфекции, да наблюдават и симптоми на възпалени венци. Хората, които имат херпес, също са податливи, а ако имате зъб, който има дълбок кариес и е в процес на естествено умъртвяване, това може да създаде среда за развиване на бактерии, които да причинят и заболяването.

Какво е лечението?

Лечението при този проблем се дели на 2 части – клинично и домашно. При клиничното лечение е важно да посетите вашия зъболекар, който да ви прегледа и да създаде план за справяне със състоянието ви. Този план е специфичен спрямо всеки пациент. При по-леките форми може професионално почистване на зъбен камък, комбинирано със специална паста за зъби да бъде напълно достатъчно. При по-тежките форми често е нужно задълбочено лечение на възпалените тъкани, използване на антибиотик и други методи.

Домашното лечение е последващата грижа, която трябва да полагате след като се приберете от прегледа с вашия зъболекар. За пациентите, които в момента страдат от заболяването, се препоръчва внимателно и нежно почистване с конец, за да не дразните гингивата. Изплакването на устната кухина със солен разтвор може да помогне при борбата с бактериите. Пациентите, страдащи от възпалени венци, е важно да приемат много вода. Това стимулира тялото да произвежда повече слюнка, която пречи на развитието на бактерии в устната кухина. Ако в момента се борите с заболяването е добре да избягвате външни дразнители, като тютюневи продукти, алкохол и силни пасти за зъби или вода за уста. Понякога също така е придружено и от болка. В тези случаи може да приложите топъл компрес или да използвате гел за възпалени венци. В случай на подуване е добре да поставите студен компрес.

Възпаление на венците 3

Как да предотвратите възпалението?

За да се справите с проблема и да се предпазите от възпалени венци е много важно да посещавате регулярно вашия зъболекар, а вкъщи да спазвате отлична орална хигиена. В борбата със заболяването се доверете на експертите от Dental Care Center! Ние ще се погрижим да отстраним цялата натрупана плака и зъбен камък и ще ви дадем ценни съвети как да подобрите оралната хигиена, за да се предпазите. Открийте наистина ефективното решение при специалистите в дентален център Dental Care Center.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?