Подут венец – какви са причините за този проблем?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Освен проблеми със зъбите, могат да възникнат и такива, свързани с венечната лигавица и меките тъкани. Такива състояния предизвикват дискомфорт, а дори и болка. Причините за появата за разнообразни и в случай на проява, трябва да се консултираме със специалист, който да предприеме действия по отстраняването на проблема чрез предписание на лекарство или провеждане на лечение.

Какво трябва да знаем за подуването на венците

В здраво състояние, венците са стегнати и розови, а във влошено – подути и зачервени, което най-често е знак за протичащ възпалителен процес. В комбинация с физическите симптоми, могат да възникнат и неприятни усещания – лош дъх, свръхчувствителност, болка, поява на твърда подутина. В по-напреднали състояния се наблюдава: кървене, неприятен вкус в устата, разклащане на зъби, наличие на джобове, пълни с гной.

Най-честите причини, които могат да доведат до подуване на венците са:

 • Натрупани хранителни остатъци и плака – Хранителни остатъци, останали в междузъбното пространство, в пряк контакт с венечната лигавица, могат да предизвикат дискомфорт. Ако те не се почистват своевременно, се превръщат в плака, която има голямо влияние в развитието на патогенни микроорганизми;
 • Гингивит – Основно симптомите протичат с дискомфорт, болка, подути участъци и зачервяване. Ако това състояние не се лекува, може да се разрасне в пародонтоза;
 • Абразия на венечната лигавица – При агресивно четкане на зъбите, повече от необходимото време, лигавицата се раздразва, в следствие на което може да се превърне в подут участък;
 • Бременност – Почти всяка бременна страда от подути венечни лигавици, дори преди това да е нямала никакви. Това се дължи на драстичното повишаване на определени хормони в женския организъм, които имат отношение към развитието на плода;
 • Гъбични инфекции – Когато в устната кухина се развива гъбична инфекция, много често се засяга състоянието на венците – те са подути, зачервени, стават болезнени;
 • При болести на ендокринната и храносмилателната система – язви, гастрит, Болест на Крон;
 • Абсцес на зъб – Когато подутият участък е около зъб, това може да е симптом за наличен абсцес;
 • Когато възпалението е около коронката на даден зъб, това означава, че може да има усложнения след поставянето й;
 • Перикоронарит – Подутият венец е до мъдреца, поради непълното му израстване, в следствие на което може да се появи венечен джоб;
 • При поява на нов зъб;
 • При лоша орална хигиена.

Какво лечение трябва да предприемем

Когато имаме подути венци, на първо място трябва да посетим специалист, който да оцени състоянието и да посочи причината за неразположението. Понякога сами не можем да преценим степента на усложнение, защото възпалението може да се разполага както от външната страна , така от вътрешната страна.

На първо място трябва да си осигурим добра устна хигиена – редовно изплакване, премахване на плаката, почистване на междузъбното пространство с конец за зъби.

Можем да проведем алтернативно лечение, като използваме сода за хляб, лимонов сок, мед. Това алтернативно лечение се провежда в домашни условия, но е добре да бъде съгласувано с дентален специалист. 

След като произходът на състоянието е изяснен, е време да се предприеме действие към отстраняване на причинителя. Ако става въпрос за болест, чието отражение е във венечната лигавица – да се посети специалист в областта и да се предпише лек. Ако причината е абсцес, да се реагира бързо в зависимост от степента на усложняване – най-леките състояния се почистват чрез дренаж, а по-тежките изискват инцизия, или по-просто казано разрязване на гнойното струпване. При перикоронарит също се предприема процедура по рязане – изрязва се част от венеца, за да се помогне на мъдреца да пробие изцяло.

Периодичното почистване на зъбен камък действа превантивно срещу проява на възпаление. Именно заради това, е добре да посещаваме дентален специалист профилактично, който да оценява състоянието както на зъбите, така и на венците ни.

В случай на инфекции, причинени от гъбички и бактерии, може да се предприеме лечение чрез прием на антибиотик, който е по лекарско предписание.

Защо да избера Dental Care

Проблеми, възникнали в областта на венечната лигавица, не са за подценяване и тяхното състояние трябва да бъде оценено от професионалист в областта.
Изберете Dental Care като пръв помощник в постигане на перфектната усмивка, която да получите на достъпни цени.

Екипът на дентален център Dental Care Center се състои от опитни специалисти, които да се погрижат за състоянието на нашите венци и да премахнат дискомфорта, който подуването и възпалението може да причини.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?