Почистване на зъбен камък – какво представлява процедурата и защо е важна за здравето на устната кухина?

Сигурни сме, че поне веднъж сте чували за денталната процедура „почистване на зъбен камък“, а много пациенти вече са се подлагали на нея. Тя е изключително важна за поддържането на зъбите и венците в отлично състояние. За пациентите, които все още не са посещавали своя дентален експерт за почистване на зъбен камък, днес ще ви разкажем малко повече за процедурата, както и за всички ползи, които тя носи.

Какво представлява почистването на зъбен камък?

Почистване на зъбен камък 1 - усмихната жена
Почистване на зъбен камък – доверете се на нашия екип!

Почистването на зъбен камък представлява дентална процедура, при която с помощта на специална апаратура се отстранява наслоеният и натрупан зъбен камък и плака по съзъбието. Регулярното почистване на зъбния камък е изключително важно, защото по този начин подобрявате здравето и състоянието на венците, намалява кървенето и помага за ефективно предпазване срещу пародонтоза. Плаката, която ежедневно се трупа по съзъбието, представлява тънко, лепкаво покритие, което в комбинация с хранителните частици, останали между зъбите, са перфектната среда за развитие на бактерии. Плаката премахваме ежедневно под формата на миене на зъбите с четка и паста, но пациентите често не могат да почистят добре цялото съзъбие, както и пространството между отделните зъби. Така натрупаната плака след време се втвърдява и се превръща в зъбен камък. Ако не ходите на почистване на зъбен камък регулярно, това може да доведе до кървящи и чувствителни зъби, създава благоприятна среда за поява на кариеси, гингивит, който, ако не се лекува прераства в пародонтоза и накрая – загуба на зъб или зъби.

Важно е да се уточни, че ежедневното почистване на наслояванията по зъбите ни позволява да премахнем натрупванията, които са по видимата част на зъба, над венеца. При посещението на зъболекар за почистване на зъбен камък се отстраняват и трудно достъпните наслоявания, които се образуват по зъбната повърхност под самия венец. В повечето случаи пациентите, страдащи от някакво заболяване на венците, имат разстояние между венеца и зъба, където лесно се наслоява плака и зъбен камък. Затова е много важно професионалното почистване на зъбен камък, защото то ще ви помогне да се справите ефективно със заболяванията на венците.

Какви са ползите от регулярното почистване на зъбен камък?

Почистване на зъбен камък 2 - жена при зъболекар
Почистване на зъбен камък – най-добрите сме в това, което правим!

Ползите от редовно посещение на дентален специалист за почистване на зъбен камък са много и различни. На първо място, премахването на натрупванията по зъбите и почистването на зъбния камък ще помогне за разрешаването на съществуващи проблеми, като лош дъх, кървене на венците и други. Колкото по-чиста се държи средата, толкова по-трудно става за бактериите да започнат възпалителен процес. За пациентите, страдащи от заболявания на венците, като гингивит и пародонтоза, може да се наложи по-често почистване на зъбен камък, от колкото при останалите пациенти.

Професионалното почистване на зъбен камък предпазва невидимата част на вашите зъби. Коренът на всеки зъб е точно толкова важен, колкото коронката му, но той се лекува значително по-трудно от колкото частите на зъба над венеца. Професионалното почистване на зъбен камък премахва натрупаното замърсяване и бактерии под венеца, което ви предпазва от кариеси на корена, често невидими при преглед.

И не на последно място, професионалното почистване на зъбен камък помага в борбата с лошия дъх, който може да бъде причинен от болести на венците. Колкото по-чиста е устната кухина, толкова по-малко проблеми ще имате сега и в бъдеще. Затова е важно да не пропускате вашето регулярно посещение при зъболекаря за професионално почистване на зъбен камък.

Един често срещан въпрос – почистването на зъбен камък боли ли?

Почистване на зъбен камък 3 - картинка на зъб
Почистване на зъбен камък – никога не e било по-приятно, от колкото сега в Dental Care Center!

Много пациенти се страхуват от ходенето на зъболекар, защото това е свързано с някаква степен на болка и неприятно усещане. Но е важно да знаете, че почистването на зъбен камък е дискомфортна, но не и болезнена процедура. По време на почистването на зъбен камък, което може да трае около половин до 1 час, ще усещате дискомфорт, но в края на процедурата ще се чувствате облекчени, а зъбите ви – значително по-свободни. Нормално е няколко часа след процедурата за почистване на зъбен камък да усещате дискомфорт, като за този период препоръчваме избягването на горещи или ледени храни и напитки. Тъй като зъбите и венците са доста чувствителни след почистване на зъбен камък, препоръчваме да избягвате консумирането на прекалено твърди храни, отново за период около няколко часа. Технологията, с която извършваме процедурата по почистване на зъбен камък е ултразвукова и е значително по-щадяща зъбите и венците, в сравнение с по-старите уреди и методи.

Ние знаем колко е важно професионалното почистване на зъбен камък за здравето на цялата устна кухина. Запишете си час за консултация, на която не само да ви разкажем повече за ползите от професионалното, регулярно почистване на зъбен камък, но и да ви помогнем със съвети за правилната поддръжка. Почистването на зъбен камък никога не е било по-приятно, от колкото сега в Dental Care Center!

Какво представлява почистването на зъбен камък?

Какви са ползите от регулярното почистване на зъбен камък?

Един често срещан въпрос – почистването на зъбен камък боли ли?