Почистване на зъбен камък – какво представлява процедурата и защо е важна за здравето на устната кухина?

Почистване на зъбен камък – какво представлява процедурата и защо е важна за здравето на устната кухина?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сигурни сме, че поне веднъж сте чували за денталната процедура „почистване на зъбен камък“, а много пациенти вече са се подлагали на нея. Тя е изключително важна за поддържането на зъбите и венците в отлично състояние. За пациентите, които все още не са посещавали своя дентален експерт за тази услуга, днес ще ви разкажем малко повече за процедурата, както и за всички ползи, които тя носи.

Какво представлява?

Почистване на зъбен камък 1 - усмихната жена

Почистването на зъбен камък представлява дентална процедура, при която с помощта на специална апаратура се отстранява наслоеният и натрупан зъбен камък и плака по съзъбието. Регулярното и професионално изчистване е изключително важно, защото по този начин подобрявате здравето и състоянието на венците, намалява кървенето и помага за ефективно предпазване срещу пародонтоза. Плаката, която ежедневно се трупа по съзъбието, представлява тънко, лепкаво покритие, което в комбинация с хранителните частици, останали между зъбите, са перфектната среда за развитие на бактерии. Плаката премахваме ежедневно под формата на миене на зъбите с четка и паста, но пациентите често не могат да почистят добре цялото съзъбие, както и пространството между отделните зъби. Така натрупаната плака след време се втвърдява и се превръща в зъбен камък. Ако не ходите на почистване регулярно, това може да доведе до кървящи и чувствителни зъби, създава благоприятна среда за поява на кариеси, гингивит, който, ако не се лекува прераства в пародонтит и накрая – загуба на зъб или зъби.

Важно е да се уточни, че ежедневното почистване на наслояванията по зъбите ни позволява да премахнем натрупванията, които са по видимата част на зъба, над венеца. При посещението на зъболекар за професионално изчистване се отстраняват и трудно достъпните наслоявания, които се образуват по повърхността на зъбите под самия венец. В повечето случаи пациентите, страдащи от възпалени венци, имат разстояние между венеца и зъба, където лесно се наслоява плака и зъбен камък. Затова е много важно професионалното изчистване, защото то ще ви помогне да се справите ефективно със заболяванията на венците.

Какви са ползите от регулярното почистване на зъбен камък?

Почистване на зъбен камък 2 - жена при зъболекар

Ползите от редовно посещение на дентален специалист за професионално почистване са много и различни. На първо място, изчистването на натрупванията по зъбите ще помогне за разрешаването на съществуващи проблеми, като лош дъх, кървене на венците и други. Колкото по-чиста се държи средата, толкова по-трудно става за бактериите да започнат възпалителен процес. За пациентите, страдащи от заболявания на венците, като гингивит и пародонтоза, може да се наложи по-често провеждане на процедурата по изчистване, от колкото при останалите пациенти.

Друго предимство на професионалното изчистване при дентален специалист е, че предпазва невидимата част на вашите зъби. Коренът на всеки зъб е точно толкова важен, колкото коронката му, но той се лекува значително по-трудно от колкото частите на зъба над венеца. Процедурата по изчистване премахва натрупаното замърсяване и бактерии под венеца, което ви предпазва от кариеси на корена, често невидими при преглед.

И не на последно място, помага в борбата с лошия дъх, който може да бъде причинен от болести на венците. Колкото по-чиста е устната кухина, толкова по-малко проблеми ще имате сега и в бъдеще. Затова е важно да не пропускате вашето регулярно посещение при зъболекаря за професионално изчистване.

Един често срещан въпрос – боли ли?

Почистване на зъбен камък 3 - картинка на зъб

Много пациенти се страхуват от ходенето на зъболекар, защото това е свързано с някаква степен на болка и неприятно усещане. Но е важно да знаете, че почистването на зъбен камък е дискомфортна, но не и болезнена процедура. По време на провеждането й, което може да трае около половин до 1 час, ще усещате дискомфорт, но в края на процедурата ще се чувствате облекчени, а зъбите ви – значително по-свободни. Нормално е няколко часа след процедурата да усещате дискомфорт, като за този период препоръчваме избягването на горещи или ледени храни и напитки. Тъй като зъбите и венците са доста чувствителни изчистването им, препоръчваме да избягвате консумирането на прекалено твърди храни, отново за период около няколко часа. Технологията, с която извършваме процедурата е ултразвукова и е значително по-щадяща зъбите и венците, в сравнение с по-старите уреди и методи.

Ние знаем колко е важно професионалното извършване на процедурата за здравето на цялата устна кухина. Запишете си час за консултация, на която не само да ви разкажем повече за ползите от професионалното и регулярно изчистване, но и да ви помогнем със съвети за правилната поддръжка. Почистването на зъбен камък никога не е било по-приятно, от колкото сега в дентален център Dental Care Center!

Какво представлява?

Какви са ползите от регулярното почистване на зъбен камък?

Един често срещан въпрос – боли ли?

Запазете удобен
за Вас час тук:

февруари 2024
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?