Има ли повод за притеснение при отдръпване на венците?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Чували ли сте за гингивалната рецесия? Или по друг начин казано – отдръпване на венците от зъбите? Много хора не забелязват или подценяват това състояние, което може да бъде индикация за зараждащ се проблем. Това отдръпване от коронката може да подсказва, че венците ви не са здрави и имат нужда от специално внимание.

В следващите редове ще научите повече информация за гингивалната рецесия, причините за възникването ѝ и начините за възстановяване.

Какви са причините за отдръпване на венците?

Най-често причината за рецесията се състои във възпаление на венците. В зависимост от степента на усложнение може да бъде гингивит или пародонтит.

Други причини и предпоставки за отдръпването могат да бъдат:

 1. Агресивно миене на зъби
  Много хора смятат, че колкото по-силно и енергично четкат своите дъвкателни органи, толкова по-добре ще ги почистят. Това обаче може да предизвика разраняване и формиране на джобове между венците и зъбите. В допълнение, може да доведе до увреждане на емайла
 2. Лоша орална хигиена
  Много често недостатъчно добрата орална хигиена може да бъде причина за поява на зъбна плака, която при натрупване на формира възпаление на венечната лигавица.
 3. Бруксизъм
  При стискане на зъби понякога може да се получи травма, която да доведе до рецесия.
 4. Тютюнопушене
  Хората, които се отдават на вредни навици,  като тютюнопушене, са по-податливи на отдръпване.

Въпреки всички тях обаче, най-основната причина за това състояние си остава пародонтозата. Това се дължи на сериозното натрупване на бактериална плака, вследствие на лоша орална хигиена, което уврежда тъканите и костната структура.

При задълбочаване на проблема се образуват празни пространства, познати още като джобове, където се разразяват инфекции.

Как да се справите с проблема, наречен гингивална рецесия?

Независимо от причините за отдръпването, трябва да посетите вашия дентален специалист, който да оцени състоянието и да определи хода на лечението.

Съществуват различни бабини рецепти за възпалени венци и отдръпването им, както и антибиотици със същото предназначение, които могат да стопират развитието на проблема.

За да се справите с проблема, трябва да се доверите на услугите на професионалисти, които да направят почистване на зъбен камък и зъбна плака, както и да назначат медикаментозно лечение при необходимост.

Сред успешните средства за овладяване на положението с билки, се открояват мащерка, зелен, градински чай и други.

Защо да се доверите на съветите за лечение на Dental Care Center?

Dental Care Center е място, където може да получите подробна оценка на състоянието на вашите зъби и венци, план за действие, което да включва подобряване на състоянието и методи за поддържане на безупречна чистота, които са в основата на лечение на гингивит, пародонтит и други заболявания на венечната лигавица.

При нас, в дентален център Dental Care, ще получите съвети, които вземат предвид персоналното състояние, симптоми, степен на усложнение, съпровождащи дискомфортни индикации и здравословни специфики.

Можем да се погрижим за вас на място, както и да насрочим последващо домашно лечение, което да изпълнявате от комфорта на дома ви.

Ако забелязвате, че венечната лигавица става все по-малка, а обемът на зъбите все по-голям, това може да бъде ясна индикация за гингивална рецесия, която не бива да подценявате.

В по-напреднало състояние е възможно дори да изпитвате повишена чувствителност, както и да наблюдавате оголения корен на зъба. Всички тези състояния са необратими, а навременните мерки могат да стопират разразяването на възпалението.

Запазете удобен
за Вас час тук:

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?