Какво представлява бруксизмът и какви са причините за появата му?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Скърцането на зъби по време на сън е често срещан проблем, който е много повече от неприятна ситуация, дразнеща околните. Може да повлияе на захапката, на структурата на зъбите и на тяхната функционалност. Медицинският термин на това състояние е бруксизъм. Какво представлява, какви са причините за появата и кои действия могат да помогнат за разрешаването на проблема?

Какво представлява бруксизъм?

Това е медицински термин, който описва непроизволно стискане и скърцане на зъбите по време на сън. Това е нерегулирано движение, което може да се проявява като засегнатите зъби се притискат силно един срещу друг, произвеждайки характерен звук или скърцане.

При това състояние мускулатурата на лицето и челюстта се активират неправилно по време на сън. Това може да доведе до различни проблеми, включително износване на зъбите, счупване, увреждане на венците, болки в лицето и челюстта. При някои случаи може да се прояви главоболие.

Какви са причините за появата му?

Според медицински проучвания се смята, че не е напълно ясно какви са причините за появата на това състояние. Като едни от основните причинители, които се свързват с проявата на бруксизъм, са прекомерния стрес, ангажираността или възникване на нервни нарушения.

Какви мерки може да вземете при бруксизъм?

Има няколко начини за коригиране на това състояние, които ние от дентален център Dental Care подкрепяме и препоръчваме към нашите пациенти:

  1. Ортодонтски апарати – един от начините за лечение е използването на шини. Те се поставят върху дъвкателните органи и имат за цел да предпазят челюстта от вредните последици, които този неприятен навик могат да причинят. Те работят като предпазват зъбите от триене и износване, както и намаляват натоварването на челюстта.
  2. Медикаментозно лечение – друг метод за лечение може да бъде прилагането на определени лекарства, които могат да помогнат за регулиране на мускулната активност и намаляване на скърцането. За тези лекарства е необходимо да притежавате лекарско предписание и да се консултирате с вашия дентален специалист. От дентална клиника Dental Care се отнасяме с внимание към бруксизма и осъществяваме индивидуална грижа за пациентите си.
  3. Хомеопатия – някои хора предпочитат хомеопатично лечение. Това включва използването на натурални съставки и методи, които се считат за алтернативни на традиционната медицина. Те са щадящи и не са с агресивен характер. Въпреки че се използват предимно билки, е важно да извършите консултация с професионалист в областта на хомеопатията, защото в редки случаи е възможна появата на странични и непредвидени ефекти.

Какви са симптомите на бруксизма?

Симптомите на бруксизма могат да включват болка и чувство на напрежение в челюстта, износване, чувствителност и мускулни болки в участъка на устната кухина и челюстта.

Понякога е трудно да забележите проявата му. Ако случайно разберете от друг човек, че някога сте скърцали със зъби насън, е много важно да не подценявате ситуацията.

Ако забележите такива симптоми, е важно да потърсите консултация от квалифициран зъболекар, каквито са нашите в дентален център Dental Care.

Какви са ползите от лечението?

Ползите от взетите мерки за този проблем, се изразяват в:

  • защита на зъбите – най-популярният начин за нормализирането на вашето орално здраве е чрез използването на специални ортодонтски апарати, като зъбни шини, които предпазват от износване, счупване и увреждане на емайла. Това помага да се запази здравето и функционалността на зъбите;
  • редуциране на болките – може да причини болки в лицето и челюстта;
  • подобряване на съня – един от най-честите симптоми за проява на бруксизъм е недоспиване и хронична умора, което се дължи на напрягането на мускулатурата. Освен това се свързва с нарушения на качествения и пълноценен сън и често събуждане;
  • намаляване на напрежението и стреса – често свързан със стресови и напрегнати ситуации. Лечението включва техники за управление на стреса и справяне с напрежението, което може да помогне за по-добро психическо и физическо благополучие;
  • подобряване на устната хигиена – при напредване на проблема може да се наблюдава увреждане на венците и вътрешната част на устата. Лечението помага за подобряване на устната хигиена и предотвратяване на други проблеми, свързани с устната кавитет.

За изясняване на причините за появата и начините за отстраняването на този проблем е подходящо да се свържете с дентален специалист. В нашия дентален център Dental Care ще получите всичко, от което се нуждаете – коректно отношение, професионализъм и качествена грижа.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?