Кога се налага поставянето на коронки на зъби и как да ги поддържаме правилно?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Един от методите за възстановяване на липсващи дъвкателни органи или подобряване на вида на такива, които са силно увредени, е чрез поставяне на коронка. Те са ефективни, изглеждат добре и заместват функционалността на естествените дъвкателни органи.

Има много причини, поради които може да се наложи тяхното поставяне. Ще научите още как да ги поддържате правилно, за да запазите първоначалния резултат за дълго време.

Кога се налага поставянето на коронка и на кои зъби може да се извърши процедурата?

Поставянето може да се наложи при следните обстоятелства:

  • При много увредено състояние на дъвкателния орган – когато зъбът е сериозно увреден поради кариес, някаква травма или други фактори, възстановяването му с пломба може да не бъде достатъчно ефективно. Коронките са отлични решения, защото предоставят по-голяма стабилност и защита на увредения дъвкателен орган;
  • След ендодонтско лечение и коренова терапия – зъбите, подлагани на кореново лечение, стават по-крехки и податливи на счупване. Поставянето на коронка след тази процедура помага за укрепване, солидност и предпазване от увреждане на структурата;
  • Козметични цели – освен за укрепване и възстановяване, те могат да служат за подобряване на естетиката. Използват се когато дъвкателните органи са неравномерни, обезцветени или има наличие на счупване. Тези елементи могат да подобрят визуалния вид на усмивката ви;
  • При поставяне на зъбен мост или зъбни импланти – при тези процедури, съседните дъвкателни органи могат да бъдат използвани като опора. Коронките се поставят на съседните такива, за да подсигурят стабилност на моста или импланта.

Какво трябва да знаете за коронките на зъбите?

Има няколко важни обстоятелства относно тези композити, които следва да знаете, преди да предприемете тяхното поставяне.

Колко струва?

Цените варират в зависимост от вида на материала и сложността на процедурата.

Как се подменя?

Процедурата се извършва в няколко етапа – подготовка, сваляне на стария композит, вземане на отпечатък, поставяне на временна изработка до готовност на постоянната и поставяне на финалния елемент.

На кои зъби се извършва?

Може да се осъществи както на предни, така и на задни дъвкателни органи.

Как се маха и защо?

Недостатъчно добрата грижа може да повлияе както външния вид, така и да причини по-сериозни последствия – гранулом на зъб с коронка, възпаление, счупен елемент. При тези обстоятелства се налага подмяна.

Премахването се извършва само от дентален специалист, като се извършва подготовка и подмяна на повредения елемент, за да се замени с нов. В процеса по изработка се поставя временен модел.

Какви видове коронки съществуват?

Най-приложимите и популярните видове, са:

  • циркониеви – едно от предимствата им е, че имат изключителна издръжливост и натурален външен вид. Те се използват често за подобряване на структурата и естетиката на предните зъби;
  • метални – също се определят като много издръжливи, като те най-често се поставят на задните зъби. Внимавайте с храни и напитки, които могат да доведат до корозия;
  • пластмасови и керамични – препоръчвани и популярни за козметични цели и подобряване на естетиката, защото наподобяват естествените дъвкателни органи.

Как да ги поддържате правилно, за да избегнете проблеми?

Грижата за коронките трябва да бъде безупречна и ежедневна. Тя не се различава от тази, която трябва да полагате за естествения дъвкателен апарат.

Важно е да почиствате след всяко хранене с различни средства за дентална хигиена, включително четка с меки косъмчета, проникващи на труднодостъпни места, подходяща паста, както и помощни продукти – конци и вода за уста.

За да имате дълготрайни резултати, е необходимо да предпазвате устната си кухина от развитие на патогенни организми, което се случва при наличие на недобре почистени остатъци от храна, които прерастват в зъбна плака, зъбен камък и инфекции.

Недостатъчно добрата грижа влияе негативно върху състоянието не само на конкретния засегнат участък, но и върху цялото дентално здраве, защото може да бъде предпоставка за развиване на възпалителни процеси.

Защо Dental Care Center е правилното място за грижата за вашите зъби?

За да си осигурите максимално добра грижа за вашата усмивка, е много важно да се доверите на професионалисти в денталната област, каквито сме ние от Dental Care. Почти всеки проблем в областта на устната кухина се корени от недостатъчно добра орална хигиена, която приветства развитието на патогенни микроорганизми.

От дентален център Dental Care ще се погрижим да възпрепятстваме развитието на такива, като извършваме щателна оценка на състоянието, премахваме замърсяванията чрез почистващи процедури и чести профилактични прегледи.

Доверете ни се и осигурете на композитите дълга фиксация и непокътнат вид напред във времето. И то на много достъпни цени.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?