Какво трябва да знаете за гангрената на зъб?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Зъбната пулпа и нейното здраве са много важни за денталното състояние. Понякога обаче при засягането ѝ може да се създаде проблем, който в денталните практики се нарича гангрена на зъб.

Научете повече за това състояние, както и последствията при липса на адекватно лечение от нашия екип от дентален център Dental Care.

Какво представлява гангрената?

Гангрената на зъб е сериозно заболяване, което засяга зъбната пулпа и може да доведе до сериозни проблеми със здравето на зъба и устната кухина. Приема се като необратимо патологично състояние. Разграничава се на два вида – отворена и затворена гангрена. Различава се още според липсата или наличието на секреция.

При наличието на такъв проблем нервът е некротизирал, което прави ситуацията необратима.

Специфично за това състояние е че протича с голяма продължителност и в началния етап трудно може да бъде идентифицирано поради липсата на симптоматика. При усложнението му се появява болка с остър характер, която е трудно да бъде овладяна с обезболяващи медикаменти. Болката може да бъде съпроводена с оток и дори висока температура в някои случаи.

При липса на навременни мерки дори може да се разрази гнойна инфекция, което е предпоставка за развитие на гранулом.

От какво се получава?

Съществуват различни причини, които да доведат до поява на гангрена. Те могат да бъдат механични, като удари и травми, както и протичане на възпалителни процеси и недостатъчно добра устна хигиена, която във времето се задълбочава. При този случай бактериите пронивкат в пулпата и предизвикват некрозата на нерва.

Състоянието е опасно, защото може да се развие както при възрастни,  така и при деца напълно безсимптомно до момента на усложнението.

Колко време се лекува гангрена на зъб и как?

При установяването на такъв проблем лечението трябва да се проведе незабавно. Дори в повечето случаи се осъществява по спешност поради силно изразена болезненост.

След като нервът е некротизирал, процедурата е еднаква и стандартна – провеждане на кореново лечение. То се извършва в рамките на няколко посещения при денталния специалист и включва отстраняване на корените и запълването им със специален материал, който да имитира функцията и наличието на коренова система. Ако обаче има наличие на гнойна инфекция, процесът по излекуване е много по-дълготраен, защото е необходимо да се вземат допълнителни мерки за спиране на секрецията на гной.

В комбинация с ендодонтското лечение може да се назначи и медикаментозно с антибиотик и обезболяващи, което да окаже противовъзпалителни и антисептични свойства и да намали болката.

Антибиотичното лечение е задължително при наличие на температура, силен оток, гной и други индикации за усложнения. То не може да се назначи самоинициативно. За целта е необходимо да посетите ендодонтист.

Защо Dental Care Center е правилното място за устната хигиена?

Основополагащо за разрешаване на проблеми в областта на стоматологията често стои едно ключово и важно нещо, което се извършва на ежедневна база и това е оралната хигиена.

Много често хората подценяват нуждата от миене не зъби след всяко хранене, употребата на конци или вода за уста, което на по-късен етап може да доведе до сериозни проблеми.

От дентален център Dental Care сме тук, за да се погрижим за вашата устна хигиена и да ви помогнем с възпрепятстването на различни състояния, като кариеси, грануломи, абсцеси на зъб, гингивит, пародонтоза и гангрена, които да доведат до усложнения – загуба на зъби, необходимост от лечение на коренови канали, екстракция и други.

Запазете удобен
за Вас час тук:

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?