Кога се получава абсцес на зъб и как да се справим с него?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Навременните мерки, касаещи лекуване на възпалителни или кариозни процеси в областта на устната кухина са много важни, защото тяхното задълбочаване може да доведе до сериозни последици.

Едно от най-опасните и сериозни състояния се нарича абсцес. При липса на незабавни мерки може да причини не само оток, болка и температура, но и възникване на гнойни джобове, както и влошаване на състоянието на лигавиците и зъбите.

Какво представлява абсцес на зъб и как се получава?

Абсцесът на зъба се получава, когато бактериите проникнат във вътрешността на дъвкателния орган или в пародонталната тъкан около него. Тези бактерии се хранят с останки от храна, които се натрупват в устната кухина и образуват зъбна плака.

Тя, от своя страна, с времето се превръща в зъбен камък, който е по-труден за отстраняване и предоставя идеална среда за развитие на бактерии.

Когато бактериите достигнат до корените или пародонталната тъкан, те причиняват инфекция, която води до възпаление.

Това възпаление образува съпътстващ дискомфорт и проблемни симптоми, като гной и отоци, които се събират във вътрешността на пулпата или в пародонталната тъкан. В резултат на тази инфекция и натрупването на гной, се получава абсцес.

Като най-чести причини за възникването на това състояние се посочват нелекувани кариеси, травми на дъвкателните органи, възпаления в областта на венечната област. Когато не се вземат навременни мерки, бактериалното присъствие се засилва, прониква в зъбната пулпа.

Състоянието се усложнява и в резултат на това се събира гной върху зъбната повърхност, във вътрешната част или областта на венеца.

Сред най-характерни симптоми са температура, болезненост в областта, чувствителност към топло и студено, лош дъх, неприятен вкус, подуване на лимфните възли на врата, зачервяване, оток на венеца, както и поява на рани по меките тъкани.

Какви са начините за излекуване на абсцес на зъб?

Това е сериозно състояние, което изисква незабавно лечение от професионален стоматолог. Това не е проблем, който може да се контролира самостоятелно и не подлежи на домашно лечение.

Единствено и само, като последваща процедура след намеса от дентален специалист, може да се насрочи медикаментозно лечение, включващо антибиотик.

Лечението обикновено включва:

  • Антибиотична терапия – денталният специалст може да предпише антибиотици за лечение на инфекцията и премахване на бактериите, които задълбочават проблематичната ситуация;
  • Дрениране – ако се образува абсцес в устната кухина, трябва да се извърши дренаж, чрез който натрупаната гной да се премахне;
  • Кореново лечение или премахване – в зависимост от степента на инфекцията и усложненията, може да се извърши кореново лечение, за да запази дъвкателния орган, или екстракция, ако не може да бъде спасен. При най-тежките състояния ваденето на зъба е наложително.

Професионалното лечение е от съществено значение за предотвратяване на разпространение на инфекцията и евентуална загуба на дъвкателния орган.

Къде може да се появи абсцес?

Едно от най-неприятните обстоятелства, касаещи това натрупване на гной, което крие значителна опасност за здравето на устната кухина, е че може да се появи на различни места, като:

  • Зъбите – най-често тези процеси засягат дъвкателните органи. Получава се, когато инфекцията проникне по дълбоко, премине през емайла и навлезе в пулпата. По този начин усложнява състоянието, води до поява на гноен джоб и оток. Друго неприятно обстоятелство, касаещо възпалителния процес, е че може да засегне както постоянни, така и млечни дъвкателни органи, което изисква повишено внимание при децата. Въпреки че млечните са временни и се сменят с постоянни зъби по-късно в живота, те играят важна роля във функционалността на устната кухина и здравето. Абсцесът на млечен зъб прилича по симптоми, проява и методи за лечение както този на постоянните органи;
  • Венците – получава се, когато инфекцията проникне в пародонталната тъкан, която държи дъвкателните органи стабилни. Това може да се случи в резултат на натрупване на бактерии и зъбен камък, които предоставят среда за развитие на инфекция;
  • Челюстта – може да се прояви, когато инфекцията засегне костта и причини образуването на гной и отоци;
  • Корени – в много редки случаи абсцес може да се появи и на корените, което може да доведе до сериозни проблеми и болка.

Защо Dental Care Center е правилното място за грижата за нашите зъби?

Причините да ни се доверите са много. Както вече знаете, в основата на добрата устна хигиена стои не само самостоятелната грижа, но и посещението при вашия дентален специалист.

Ако се доверите на дентален център Dental Care, вие ще получите почистване на плаката, предотвратяване на зъбния камък или неговото премахване, с което може да си спестите редица последващи проблеми, включително отоци и поява на гной.

Разполагаме с квалифициран екип с богат опит, както и качествено скъпоструващо оборудване, чрез което да поддържаме здравето на устната ви кухина на необходимото ниво.

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?