Защо е важна професионалната грижа за млечните зъби на вашето дете?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Зародишите на млечните зъби, които са около 20 на брой, се появяват още докато детето е в майчината утроба. Тяхното правилно развитие е пряко свързано с пълноценния живот, който майката води по време на бременността.

Млечните зъби започват да се появяват около 6-месечна възраст. Кога се сменят е хипотетичен въпрос, тъй като смяната може да настъпи в диапазона между 7-мата и 13-тата година. През това време изиграват голяма роля в правилното развитие на детския организъм.

На първо място, с тях детето започва да се учи как да дъвче и да говори правилно, а същевременно те пазят място и поддържат основата за появата на по-късните и постоянни зъби. 

Именно поради многото функции, които изпълняват, от голямо значение е правилната им поддръжка. Важно е млечните зъби да контролират самостоятелно падането си, за да може постоянните в последствие да се подредят по естествен и правилен начин. 

Как да се грижите за оралната хигиена на вашето дете?

На първо място, е важно да формирате у детето навика за правилно и пълноценно хранене. Зъбите с сложни структури, които имат нужда от комплексен набор от витамини и минерали. Те могат да бъдат набавени чрез разнообразното хранене и прием на хранителни добавки. Отделно, добрите навици в тази посока ще предотвратят появата на кариеси и други заболявания. Някои съвети в тази връзка гласят:

  • не прекалявайте със сладкото – не залъгвайте детето си със сладкиши. Като малко, то не познава вкусовете и не знае какво му допада и какво не. От вас зависи да го научите да не прекалява със захарните изделия. Те са лепкави и бързо взаимодействат с бактериите в устата, което може да доведе до сериозни проблеми с млечните зъби. Това, от своя страна. може да повлияе и на по-нататъшното развитие на постоянните такива;
  • научете го да приема плодове и зеленчуци – те не само са полезни за цялостното здраве, но повечето от тях имат свойството да почистват плаката (като ябълките и морковите);
  • не позволявайте бебето да заспива с биберон – това е вреден навик, който повечето родители установяват. Не само ще има лош ефект върху оралното му здраве, но и ще формира в него вреден навик. Опитайте се да го научите, че в леглото единствената течност, която се приема, е чистата вода, която не влияе негативно.

Във връзка с изграждането на добри хранителни навици, не е за пренебрегване и фактът колко е важно още от ранна възраст да се установи рутина за хигиенна поддръжка на млечните зъбки.

Кога да се направи първото посещение на стоматолог?

След оралната грижа вкъщи, веднага се подрежда и професионалната такава. Препоръчително е детето да направи първото си посещение при специалист веднага щом порасне първото млечно зъбче или ако то не е налично, най-скоро след първата годинка. 

Каква връзка трябва да изградите между детето и зъболекаря?

Много хора се страхуват от посещението на зъболекари, като причините за зараждането на този страх може да са различни. Една от основните обаче се оказва, че бива породена още в детските години.

Малките деца нямат очаквания към това какво ще претърпят, когато отидат на зъболекар. От вас зависи да изградите в умовете им една здравословна представа за посещението на стоматолог. По този начин, много по-лесно ще се придържате към стриктен график за посещения, към който малките пациенти няма да се бунтуват.

Защо са важни посещенията на детски стоматолог?

Не подценявайте грижата за млечните зъби, макар те да са временни. В тяхната поддръжка се крие формулата за здрави кътници в бъдеще. Ето как лекарите могат да помогнат в тази сфера:

  • следят за появата на проблем – съответно и за бързото му разрешаване, защото ако проблемът, като кариес или пулпит, се разрасне, това може да доведе до умъртвяването на млечния зъб и да се наложи неговото вадене, което да навреди на структурата на кътниците;
  • замразяване на стволови клетки – тази практика стана все по-позната в днешно време и има защо. Това е изключително надежден начин на човек да му се осигури помощ при потенциално опасен проблем в някой етап от живота. Стволовите клетки съществуват в пулпата на млечните зъби и зъболекарят може да се погрижи за тяхното запазване. Впоследствие, те са в състояние на регенерират дори нервни и костни тъкани;
  • пломбиране – при наличие на кариеси, е важно  поставянето на пломби, тъй като те предотвратяват от повторна поява на същия проблем. 

Има случаи, в които здравето на млечните зъбки е налице и развалени липсват, но пък те са криви и не на място. Или в следствие на умъртвен зъб има останал корен, който пречи. Тогава може да се наложи корекция, чрез брекети или шини, понеже от правилното израстване на зъбния корен много зависи последвалата поява на кътник.

Защо Dental Care Center е най-правилното място за грижата за млечните зъби на вашето дете?

В дентален център Dental Care предоставяме на всички клиенти професионално обслужване, извършено от позитивни и опитни специалисти. Всичко това е на достъпни цени. 

Специалистите ни са обучени да боравят с най-новите технологии и са изключително грижовни към най-малките си пациенти. 

В нашата политика има много важна мисия, а именно да покажат на малчуганите колко приятно може да бъде посещението на зъболекарски кабинет, да им обяснят важността на процеса и да ги запознаят с важни факти относно зъбките им и в същото време да са грижовни към бюджета на родителите. 

Дентален център Dental Care е мястото, където всяко дете да изгради заслепяваща усмивка, готова да свети цял живот!

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?