Какво трябва да знаем за лечението на гранулом и какви са неговите симптоми?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сред най-опасните проблеми в денталната медицина са тези, които са почти невидими за човешкото око, развиващи се отвътре навън. Те се откриват най-често след възникване на определени симптоми, което сигнализира усложнения и необходимост от по-специфична намеса за отстраняването на проблема.

Важно е да се извършва навременна профилактика, която да помогне на денталния специалист да открие зараждащото се състояние още в първи етап и да го отстрани безпроблемно.

Какво представлява грануломът и какви са симптомите му?

Той представлява възпаление на меката тъкан около корените на зъба, като най-често се причинява от нелекувана инфекция, като пулпит. Появилото се образувание се капсулова и се прикрепя към зъбния корен. Капсулата се състои от мъртва тъкан и патогенни бактерии. Те могат да протекат напълно безсимптомно, което е и причина за честото влошаване на състоянието.  

Освен на зъба, съществува гранулом и на венеца. В зависимост от засягането на инфекцията, локализирането на капсулованото образувание може да се намира в областта на лигавицата. Ако след направен преглед от дентален специалист, е установено, че има наличие на гнойна капсула, е важно да се вземат незабавни мерки.

Причина за това е възможността от достигане на гнойното образувание до костта и повредата на тъканта ѝ. При такова състояние, когато инфекцията е достигнала до костната структура, разрешаването на проблема е по-сложно, защото съществува немалък риск от разпространение на гнойта навсякъде. 

Специфичното при това състояние е, че грануломите могат да възникнат и на умъртвени зъби. Това може да се случи, когато:

  • кореновите канали не са почистени качествено;
  • при нарушена херметизация, която се образува при ендодонтията;
  • при навлизане на замърсяване в кореновите канали при нарушена бактериална флора.

Симптомите при наличие на заболяването могат да се изразят чак на много късен етап. Най-често се забелязва подуване, вследствие на разрастването на капсулованото образувание. 

Как се извършва лечението на гранулом?

В основата на качественото лечение и премахване на проблема, е отстраняването на огнището на инфекция. Независимо дали е в областта на зъб, венец или костна структура. 

Важно е да се отстрани образуванието, за да не се разпространява инфекцията върху здравите тъкани. Кореновите канали също преминават през третиране и почистване. Ако се налага изваждането на зъба, това се извършва под действието на локална анестезия, поставена от денталния специалист. 

При наличието на зъбен гранулом, задължително трябва да се предприеме лечение с антибиотик.  Медикаментозното лечение е важна част от процеса, защото антибиотиците имат антисептично действие, което унищожава патогенните микроорганизми, явяващи се най-честите причинители на този тип увреждане на тъканта. 

Запазете удобен
за Вас час тук:

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?