Какво трябва да знаем за лечението на гранулом и какви са неговите симптоми?

Какво трябва да знаем за лечението на гранулом и какви са неговите симптоми?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сред най-опасните проблеми в денталната медицина са тези, които са почти невидими за човешкото око, развиващи се отвътре навън. Те се откриват най-често след възникване на определени симптоми, което сигнализира усложнения и необходимост от по-специфична намеса за отстраняването на проблема.

Важно е да се извършва навременна профилактика, която да помогне на денталния специалист да открие зараждащото се състояние още в първи етап и да го отстрани безпроблемно.

Професионалистите, от които е съставен нашия екип на дентален център Dental Care споделят, че сред състоянията, изискващи повишено внимание, се откроява гранулом на зъба.

Какво представлява грануломът и какви са симптомите му?

Той представлява възпаление на меката тъкан около корените на зъба, като най-често се причинява от нелекувана инфекция, като пулпит. Появилото се образувание се капсулова и се прикрепя към зъбния корен. Капсулата се състои от мъртва тъкан и патогенни бактерии. Те могат да протекат напълно безсимптомно, което е и причина за честото влошаване на състоянието.  

Освен на зъба, съществува гранулом и на венеца. В зависимост от засягането на инфекцията, локализирането на капсулованото образувание може да се намира в областта на лигавицата. Ако след направен преглед от дентален специалист, е установено, че има наличие на гнойна капсула, е важно да се вземат незабавни мерки.

Причина за това е възможността от достигане на гнойното образувание до костта и повредата на тъканта ѝ. При такова състояние, когато инфекцията е достигнала до костната структура, разрешаването на проблема е по-сложно, защото съществува немалък риск от разпространение на гнойта навсякъде. 

Специфичното при това състояние е, че грануломите могат да възникнат и на умъртвени зъби. Това може да се случи, когато:

  • кореновите канали не са почистени качествено;
  • при нарушена херметизация, която се образува при ендодонтията;
  • при навлизане на замърсяване в кореновите канали при нарушена бактериална флора.

Симптомите при наличие на заболяването могат да се изразят чак на много късен етап. Най-често се забелязва подуване, вследствие на разрастването на капсулованото образувание. 

Как се извършва лечението на гранулом?

В основата на качественото лечение и премахване на проблема, е отстраняването на огнището на инфекция. Независимо дали е в областта на зъб, венец или костна структура. 

Важно е да се отстрани образуванието, за да не се разпространява инфекцията върху здравите тъкани. Кореновите канали също преминават през третиране и почистване. Ако се налага изваждането на зъба, това се извършва под действието на локална анестезия, поставена от денталния специалист. 

При наличието на зъбен гранулом, задължително трябва да се предприеме лечение с антибиотик.  Медикаментозното лечение е важна част от процеса, защото антибиотиците имат антисептично действие, което унищожава патогенните микроорганизми, явяващи се най-честите причинители на този тип увреждане на тъканта. 

Защо Dental Care е най-добрият избор за вас?

Поради обстоятелството, че наличието на гранулом не се проявява винаги в симптоми, освен при по-напреднало състояние, когато вече масата на увредената тъкан расте, е много важно да посещавате своя дентален специалист. 

Извършването на контролни прегледи не просто е в основата на възпрепятстването на усложнени инфекциозни процеси, протичащи в устната кухина, но и е причина за тяхното елиминиране още в етап на зародиш. 

Доверете се на нашия екип и посетете дентален център Dental Care, където ще получите професионална оценка, касаеща състоянието на устната ви кухина. При наличието на дори минимален проблем, ние ще се погрижим да се отстрани, така че да не застрашава вашата перфектна усмивка.

Запазете удобен
за Вас час тук:

октомври 2023
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?

Разгледайте продуктите за грижа на vVardis