Какво трябва да знаете за зъбобола при бременни?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Бременността е най-деликатният период от живота на една жена, което се дължи на множеството физически и хормонални промени, които настъпват през тези 40 седмици от развитието на плода.

Тези промени неминуемо се отразяват и на състоянието на устната кухина и много често дори при добро орално здраве настъпват някои проблеми. Зъбоболът при бременни е често срещано явление, а справянето с него е трудна задача.

Научете как да се отървете от зъбобола, ако сте бременни, както и някои домашни лекове, които действат болкоуспокояващо. Нашият екип от дентален център Dental Care коментира по темата повече в тази блог статия.

Кои са най-честите проблеми, водещи до зъбобол при бременни?

Хормоналните промени и други особености, които са неизбежни през бременността, създават предпоставка за възникване на проблеми в денталната област, които от своя страна пък да доведат до зъбобол при бременните. Най-честите състояния, които може да изпитате по време на бременността, са:

  1. Пародонтални заболявания – по време на бременност, повишените нива на хормоните могат да увеличат притока на кръв към венците и да ги направят по-податливи на възпаление и кървене. Бременните често страдат от чувствителни зъби и венци, гингивит, който в последния триместър може да се усложни и да се превърне в пародонтит. Въпреки че този тип възпаления се локализират в областта на венците, могат да причинят свръхчувствителност, кървене и зъбобол.
  2. Кариеси – бременността често води до промени в хранителните навици, като увеличаване на консумацията на въглехидрати и непостоянно хранене. Това увеличава риска от развитието на кариеси. Освен това, през първия триместър, когато естествен и често срещан симптом е гадене и повръщане, киселините в стомаха, които се връщат към устната кухина, могат да доведат до ерозия на емайла и да бъдат предпоставка за кариеси.
  3. Повишена чувствителност на зъбите – промените в хормоналните нива могат да доведат до временно повишаване на чувствителността на зъбите към студено или топло, което може да причини дискомфорт или дори зъбобол.

Безопасно ли е да се извършват различни дентални процедури по време на бременността?

Въпреки че повечето рутинни дентални процедури са безопасни по време на бременност, важно е всяка медицинска интервенция да бъде обсъдена с вашия дентален специалист, както и акушер-гинеколог.

Някои процедури, особено тези, изискващи анестезия или излагане на рентгенови лъчи, могат да бъдат отложени до след раждането, освен ако не са наложителни докато сте бременни.

Как да се справите със зъбобола, ако сте бременни?

Ако изпитвате зъбобол докато сте бременни, нашият екип ще ви даде няколко съвета, които да спазвате, за да се справите със ситуацията по безопасен за вас и плода ви начин:

  1. Консултация със специалист – независимо дали става въпрос за дребно оплакване или сериозен проблем, консултацията с дентален специалист е наложителна. Той ще идентифицира причината за проблема и ще ви предложи мерки за отстраняването му, съобразно бременността. Обсъдете със своя зъболекар извършването на процедура по почистване на зъбен камък.
  2. Болкоуспокояващи – това е най-сложният казус по време на деликатния период, защото някои лекарства, като аспирин и ибупрофен, не са препоръчителни по време на бременност, особено през първия триместър, когато плацентата не извършва все още своята предпазна функция. Парацетамол обикновено се счита за безопасен, но винаги трябва да се консултирате с лекар преди употребата на всякакви хапчета.
  3. Добра устна хигиена – важно е да си миете зъбите редовно, да използвате конци и вода за уста, като по този начин да намалите бактериалната плака и шансовете за натрупване на зъбна плака, зъбен камък и формирането на кариеси.
  4. Домашни лекове – употребата на солен разтвор, компрес с лед, гаргара с ябълков оцет и сода за хляб биха могли да облекчат симптоматиката.

Внимавайте за знаците на пародонтално заболяване и при някой от симптомите, които подсказват наличие на такова, веднага посетете пародонтолог.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?