Какъв специалист е пародонтологът?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сред най-популярните дялове от стоматологията се характеризира пародонтологията. Тя се определя като специализирана област на денталната медицина, фокусирана върху предотвратяването, диагностицирането и лечението на заболяванията, засягащи венците и поддържащите структури на зъбите.

Тук в основата на правилните насоки и мерки за действие стои пародонтологът – професионалистът, който е тясно специализиран в тази област.

Научете повече за тази професия в следващите редове, споделени от нашия екип от дентален център Dental Care.

Пародонтолог – какво означава?

Това е квалифициран специалист в областта на денталната медицина. Този стоматолог е преминал допълнително обучение след завършването на стоматологичния си факултет и е специализирал в лечението на пародонтални заболявания.

Пародонтолозите имат дълбоки познания за структурата на венците, костите и другите такива, поддържащи зъбите, и са квалифицирани да извършват както стандартни, така и по-сложни процедури за лечението им.

С какви проблеми се бори пародонтологът?

Той се занимава с много различни видове проблеми и услуги, като някои от най-често срещаните, касаещи състоянието на венците, са:

  1. Гингивит – най-често срещания тип пародонтално заболяване, което се характеризира със зачервяване, подуване и кървене на венците, особено при четкане на зъбите или използване на конци. Гингивитът обикновено е резултат от натрупването на зъбна плака и формиране на зъбен камък.
  2. Пародонтит – ако не се лекува, гингивитът може да прогресира до по-сериозно състояние, познато като пародонтит. Това заболяване се характеризира с възпаление и увреждане на структурите, поддържащи зъбите, включително костта. Това може да доведе дори до разклащане и загуба на дъвкателни органи.
  3. Рецесия на венците – при това състояние венците се отдръпват от зъбите, оставяйки ги с открити корени и може да се наложи дори оперативна намеса. Това най-често е като последствие от пародонтозата.

За да се справи със състоянието, специалистът извършва щателно и дълбоко почистване със специално оборудване, което премахва замърсяванията, зъбната плака и формирания камък, като по този начин предпазва зъбите и венечните тъкани от патогените и тяхното зловредно действие.

Освен това, той може да ви препоръча различни методи за домашно самолечение, както и редица бабини рецепти за облекчаване на симптоматиката.

Кога е време да посетите пародонтолог?

Ако имате симптоми, като кървящи венци, болка, чувствителност, отдръпване на венците, лош дъх, оток, зачервяване, разклащане на зъби, образуване на джобове и други, това са ясни индикатори, че е време да посетите пародонтолог.

Вземането на навременни мерки може да доведе до бързо и цялостно възстановяване без трайни последствия. При прекомерно изчакване и усложнение може да се стигне до загуба на дъвкателни органи.

Защо е важно да изберете добър пародонтолог в София?

Изборът на квалифициран и опитен пародонтолог е от съществено значение за успешното лечение на пародонтални проблеми. Добрият специалист ще може да диагностицира вашето състояние и да определи степента на усложняване. След това да определени индивидуален подход за последващо лечение, чрез което да включи иновативни методи и специализирано оборудване.

В резултат на неговия професионален опит и индивидуален подход ще може да следи прогреса на лечение, за да гарантира възможно най-добрите и бързите резултати, както и целостта на усмивката ви.

От екипа на дентален център Dental Care извършваме профилактични прегледи, по време на които диагностицираме заболяванията или определяме мерки за превенцията им, като по този начин запазваме оралното здраве на нашите пациенти.

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?