Защо е важно да посетим дентален специалист, когато имаме кървящи венци?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Кървящите венци са един често срещат казус в денталната проблематика. За жалост, много хора подценяват опасността и не обръщат достатъчно внимание на този знак, че нещо не е наред. Макар понякога това да изглежда като незначителен проблем, всъщност, кървящите венци са сериозна тема, която в някои случаи може да бъде индикатор за появили се по-тежки проблеми, от типа на пародонтит и гингивит.

За да избегнем появата на кървене, или ако то вече е на лице – да предотвратим по-нататъшното му развитие, честите посещения при дентални специалисти са най-доброто ви решение. Нека разгледаме малко повече по темата.

Какво причинява кървящи венци?

Кървенето може да бъде предизвикано не по един или два начина. Ето кратък списък на най-често срещаните причини и случаи, в които то бива провокирано:

  • натрупването на зъбна плака – плаката е лепкаво покритие, което се образува на повърхността на зъбите, когато бактериите в устата си взаимодействат с остатъците от храна. В случай че не отстраняваме плаката редовно, чрез старателно почистване на зъбите си поне два пъти дневно, с помощта на четка, паста за зъби, конец и вода за уста, тя може, с течение на времето, да се втвърди и да образува зъбен камък. Веднъж щом това е станало, премахването му е голяма трудност. В бъдеще, натрупването на зъбен камък може да доведе до възпаление на тъканта, което да предизвика кървене, подуване и повишена чувствителност;
  • неправилна техника на почистване – начинът, по който мием зъбите си, е от съществено значение за поддържането на добро здраве в устната ви кухина. Използването на четка с твърди косъмчета не е за предпочитане, особено при хората с по-високи нива на чувствителност. Употребата на тънък конец, както и неправилните движения на четката, в комбинация с по-силен натиск, също могат да доведат до лоши резултати. Ако имаме съмнения в методите си на почистване на зъбите, добре е да посетим дентален специалист, който ще ни даде съвети и ще ни покаже правилните техники на работа;
  • при бременност – при това състояние, пациентките често се оплакват от кървящи венци. По това време, чувствителността е изключително засилена и дори малко по-силни и неправилни движения с четка или конец, могат да повредят тъканта. Друг фактор е, че по това време тялото е податливо на инфекции и възпаленията на участъци в устната кухина са често срещан проблем. За да се избегнат неприятните преживявания, спазването на подходящи практики за поддържане на добра орална хигиена и правенето на чести стоматологични прегледи е от съществено значение.

Какви са известните лечения и превантивни мерки, които да предприемем?

Най-препоръчителният начин за лекуване на кървящи венци зависи от състоянието и етапа, на който проблемът се намира. В начален стадии, дентален специалист ще и препоръча цялостно почистване на плаката и отстраняване на натрупалия се зъбен камък. По този начин ще спадне подуването на венеца, ако той е бил инфектиран и кървящият момент ще бъде прескочен след известно време, в случай че полагаме грижи за поддръжка на добра хигиена. При по-сериозни увреждания може да се стигне до прием на лекарства, които да успокоят възпалението на венците

Приемът на някои медикаменти също може да е предпоставка за кървящи венци. Такива са някои противовъзпалителни или лекарства за разреждане на кръвта. Ако при прием на по-специфични медикаменти се появи кървене, задължително е случая да се лекар, за да се предотврати задълбочаването на проблема. 

Защо да се доверим на Dental Care Center за денталното ни здраве?

Специалистите стоматолози препоръчват минимум веднъж на няколко месеца да посещавате зъболекарския кабинет. При появата на кървящи венци, зачестяването на прегледите е задължително.В дентален център Dental Care Center сме подбрали само опитни специалисти в сферата, които да се погрижат за оралното ви здраве. Клиниката ни предлага голям асортимент от висококачествено оборудване, чрез което да направи престоя ви там максимално приятен и ползотворен. Експертите ни гарантират качеството на прегледите си и споделят, че винаги работят с цел, максимално да помогнат на пациентите.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?