Душ за зъби – какво представлява и как се използва?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Поддържането на хигиената на устната кухина е основополагащо за здравето на дъвкателните органи и венците.

За грижата за оралната хигиена съществуват не само стандартните и познати четки за зъби, вода за уста и конци, но и по-иновативни средства, като душовете за зъби. Научете повече за спецификата на тези помощни средства, какви са предимствата им и друга подробна информация, споделена от нашия екип от дентален център Dental Care.

Какво представлява душът за зъби?

Известен още като орален иригатор. Това устройство използва струя вода, която ефективно почиства междузъбните пространства и венците, като прониква навсякъде и служи за превенция на натрупване на зъбна плака и формиране на зъбен камък.

Този уред е идеален за хора с ортодонтски апарати, мостове, коронки и импланти, тъй като предлага лесен начин за поддържане на добра устна хигиена чрез проникване на труднодостъпни места и обработва умело междузъбните пространства.

Предимства на душовете за зъби

Тези средства за поддържане на чистотата на устната кухина се характеризират с някои ключови предимства:

 1. Подходящи и за езика
  Има приставки, които могат да бъдат използвани за отстраняване на замърсяванията и от езика.
 2. За ежедневна употреба
  Душовете за зъби могат да се използват ежедневно, особено преносимите модели, които са с компактни размери и се характеризират с отлична мобилност.
 3. Удобен дизайн и компактни размери
  Можете да ги използвате вкъщи, по време на пътуване и навсякъде, където е необходимо.
 4. Достъпност до всички участъци
  Водната струя може да бъде насочена навсякъде и да проникне дори в най-труднодостъпните пространства, което да гарантира отлична хигиена.
 5. Превенция срещу пародонтални заболявания
  В основата на възпаленията  на венците стои недостатъчно добрата хигиена, натрупването на зъбна плака и камък и невъзможността за щателно почистване. С душовете за зъби обаче водната струя може да проникне навсякъде и да премахне лепкавия слой, който се образува върху зъбната повърхност и с времето се минерализира и втвърдява. Това служи като превенция срещу възпаления на венечните тъкани.
 6. Разнообразие
  Съществуват различни марки, които произвеждат устни иригатори, всеки от които със своите специфични функции, приставки, удобства и допълнителни особености. Тази богата продуктова гама ви дава възможност да се допитате до мнения на реални потребители и професионалисти и да изберете най-подходящото и ефикасното средство за премахване на замърсяванията.

За кои хора се препоръчва употребата на това средство за почистване?

Въз основа ключовите предимства на това почистващо средство, то има широко приложение и може да бъде в употреба на всеки. Служи за превенция срещу кариеси, формиране на зъбен камък, възпаления на венците, като пародонтоза и гингивит.

Препоръчително е за хора с ортодонтски апарати, като шини и брекети, които са фиксирани и неснемаеми, защото с тяхното наличие отстраняването на всички замърсявания се превръща в много сложна задача. Тук иригаторите значително могат да улеснят поддръжката и опазването на оралното здраве.

Препоръчителни са и при пушачи, бременни и кърмещи.

Как се използва душът за устна кухина?

Използването на душ за зъби е лесно и удобно. От екипа на Dental Care ви даваме някои насоки за употребата на иригатор:

 1. Напълнете резервоара на уреда с вода, като е препоръчително тя да не бъде нито много студена, нито гореща, за да не предизвика раздразнение или чувствителност на венците и зъбите. Освен това, горещата вода може да нанесе повреди върху устройството. Освен чиста вода може да използвате и вода за уста за максимален ефект.
 2. Изберете желаната настройка на налягането в зависимост от вашите предпочитания и чувствителност на венците, като използвате и подходящия накрайник, съобразен с целите.
 3. Насочете дюзата към венците и междузъбните пространства, като следите да обработите всяко място.

За да се уверите във функционалността на този електрически уред, винаги избирайте качествени марки, които са се утвърдили в сферата на стоматологичната грижа. Може да се посъветвате и с нашия екип, който да ви даде насоки при избор на конкретен модел.

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?