Болка в небцето – причини и начини за справяне с проблема

Facebook
Twitter
LinkedIn

Болката в небцето е често срещан проблем, който засяга както възрастните, така и по-малките. Причините за наличието му могат да бъдат свързани с дъвкателните органи, езика, венците, гърлото и дори други фактори, като локална гъбична инфекция в устната кухина.

Научете повече за причините за болката в небцето, начините за справяне с проблема и превенцията му в следващите редове на тази блог статия.

Кои са най-честите причини за болки в небцето?

Болките в небцето могат да причинят сериозен дискомфорт, а понякога са индикация за проблем, който не бива да бъде подценяван. Основните причини за поява на този симптом, са:

 1. Консумация на прекалено топли или студени храни и напитки
  Това може да повиши чувствителността на тази деликатна зона и да причини болезненост.
 2. Инфекции
  Много често се дължат на разрастваща се бактериална или гъбична инфекция в областта на устната кухина. Често могат да бъдат съпровождани и от физически белези, като ситни пъпки, зачервяване, поява на червени плаки и афти.
  Освен тях, много често грипове, настинки и вируси могат да бъдат причинители за този дискомфорт, поради възпаление на лигавиците, синусите и дихателните пътища.
 3. Гастроезофагеален рефлукс
  Много често проблеми със стомаха, като ГЕРБ, който се състои с връщане на стомашни киселини в гърлото, може да предизвика дискомфорт в областта на небцето.
 4. Алергии
  Алергични реакции към храни, лекарства и други продукти, които се приемат перорално, могат да причинят болка, оток, сърбеж и други симптоми.
 5. Афтозен стоматит
  В допълнение към неприятното чувство в голям процент от случаите се наблюдават херпесни лезии.
 6. Възпаление на венците
  Гингивит и пародонтит са заболявания на венците, които понякога могат да причинят дискомфорт в други съседни тъкани. Често тази болезненост може да бъде съпроводена от кървящи венци, отдръпването им от зъбите, чувствителност при топли и студени храни и напитки.
 7. Проблеми с дъвкателните органи
  При неуспешни процедури по поставяне на зъбни протези или екстракция на зъби, може да възникне болка в небцето.

Лечение и превенция

За да се започне лечение, трябва да се установи причината за симптома, както и степента на усложнение на процеса. При някои инфекции е възможно да се насрочи само лечение с бабини рецепти с антисептично и болкоуспокояващо действие, а при други – прием на антибиотик.

Задължително трябва да направите консултация с вашия лекуващ лекар, както и да вземете предвид съпровождащите симптоми, които могат да подскажат за конкретното състояние.

Защо да се консултирате със специалистите в Dental Care Center?

Когато усетите неприятна и продължителна болка в небцето, разположена в горната част на устната кухина, над езика, е време да се свържете със специалисти.

В дентален център Dental Care можем да направим оценка на състоянието на вашите зъби, за да преценим дали причината за болезнеността е в нашата компетенция, след което да ви дадем съвети за премахването на проблема.

Препоръчваме да поддържате добра устна хигиена, както и да посещавате често своя лекуващ лекар, където освен профилактични прегледи, да се доверявате и на важни дентални услуги, като почистване на зъбен камък и други.

Ще ви дадем съвети какви почистващи средства, като четка за зъби, паста за зъби, вода за уста и конци за зъби да използвате, за да поддържате оралната хигиена на ниво.

В допълнение, при нужда от провеждане на антибиотично лечение или употреба на други средства, включително и бабини рецепти, свързани с инфекция в устната кухина, венците и околните тъкани, ще ви насрочим такова.

Запазете удобен
за Вас час тук:

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?