Какво представлява афтозен стоматит?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Афтозният стоматит е инфекциозно заболяване, което не трябва да подминавате с лека ръка. То може да възникне както при деца, така и при възрастни. Лечението е продължително, а симптомите са неприятни.

Какво трябва да знаете за афтозния стоматит?

Херпесният гингивостоматит е възпаление, което засяга устната кухина. Причината за възникването е заразяването с херпес симплекс вирус от тип 1, който се характеризира като ДНК вирус.

В повечето случаи, заразяването с него се случва в детска възраст. Поради този факт е много важно да се прилага правилна грижа за детските зъби. Много рядко, в под 5 % от общите случаи, инфектирането настъпва в зряла възраст. Най-засегнати са малките – в периода до 3-годишна възраст. 

Можете да разберете, че детето е инфектирано с наличието на лезии, приличащи на афти в устата, както и херпес. Може да има и други придружаващи симптоми, като: висока телесна температура, наличие на кашлица, отпадналост, хрема, хронична умора, липса на апетит.

Има ли рискови фактори?

Има няколко рискови фактори, които могат да увеличат възможността за развитие на заболяването:

  • хиповитаминоза – недостигът на основни витамини в организма може да бъде предпоставка за спад в имунитета и насърчаване развитието на огнище на зарази. ДНК вирусът, който причинява афтозния стоматит, атакува организма, когато неговата имунна защита е отслабена. Недостигът на фолиева киселина е в основата на този проблем, свързан с хиповитаминозата;
  • недостиг на минерали – поддържането на ниски нива на желязо може да бъде предпоставка за този проблем;
  • други предпоставки – чести и хронични заболявания, които влияят на имунната система, избиването и никненето на зъби на детето, травма в областта на устната кухина и други, могат да отслабят естествената защита на тялото и да приветстват патогените. 

Как се лекува афтозният стоматит?

Афтозният стоматит протича в различни етапи и в зависимост от сложността се определя и лечението.

Има някои случаи, в които протича почти безсимптомно, само с лезии в устата, което не изисква никаква намеса, освен редовно почистване. Може да използвате вода за уста в допълнение към четката и пастата за зъби, за да премахнете бактериите, както и хомеопатия за подкрепа на имунитета.

Има някои случаи на афтозен стоматит обаче, когато се наблюдава уголемяване на лимфни възли, оток в областта на бузите, много висока телесна температура и други. При такива обстоятелства, се прилага медикаментозно лечение. Лекарствата, които се приемат, се изписват от лекуващ лекар. Те са с противовъзпалително действие и могат да бъдат на антибиотична основа. За локално приложение могат да се препоръчат различни гелове, с които да третирате мястото на лезиите и херпесите.

Ако до 10-дневен срок от установяване на афтозен стоматит не се премине в ремисия, трябва отново да посетите лекуващ лекар за преоценка на състоянието и методите на лечение.

Защо Dental Care Center е правилното място за лечение на вашите зъби?

В нашия дентален център работят квалифицирани професионалисти, които имат богат опит в разрешаването на проблеми от различно естество, включително и инфекциозни заболявания в областта на устната кухина.

След подробно направен преглед, като вземем предвид всяка индивидуалност по вашия казус, ще можем да ви насочим към направа на допълнителни изследвания или ще заключим коректна диагноза и ще дадем насоки за лечение.

В Dental Care Center ще получите редовна профилактика, която да държи патогените далеч от вашата устна кухина. По този начин ще предпазите както дъвкателните органи, така и венците и тъканите, от редица заболявания и възпалителни процеси.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?