Какви мерки да вземем срещу афтите в устата?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Афтите представляват малки язви, които се развиват по меките тъкани в устата: на небцето, бузите, на езика и под езика и на венците. Те са овални или кръгли малки рани, най-често с бял или жълтеникав център и червен борд. 

Причини за появата на афти в устата

Афтите в устата, или както биват наричани от специалистите “афтозен стоматит”, не са сериозно заболяване, а по-скоро са индикатор на тялото да покаже, че нещо не е наред. Няма възрастово ограничение за появата им, но са най-често срещани при деца и млади хора.

Лесно ще разберете, ако подобна раничка е на път да се развие в устата ви. Тя е предизвестена от лек сърбеж, остра болка и червена подутина, на едно определено място, което по-късно ще се превърне в рана. 

Причините за поява могат да бъдат различни като най-често срещаните са:

  • лоша хигиена – непериодично почистване на устната кухина или използване на неподходящи средства;
  • отслабване на имунната система – понякога афти се появяват след дълго заболяване или в комплект с грипна инфекция;
  • хроничен стрес – стресът и недоспиването са вредители не само за оралната хигиена, но и за цялостното здраве на организма. От огромно значение е ежедневно да отделяте достатъчно време за почивка;
  • прием на определени храни или субстанции – някои прекалено кисели или прекалено солени храни раздразняват по-тънката лигавица в устата. Навици като тютюнопушенето също само могат да увеличат появата на афти;
  • неправилно използване на четка/конец за зъби – тук включваме и използването на четка с прекалено дебели влакна, което често доста раздразнява венците.

Превантивни мерки за борба с афтите

Както споменахме, афтите, макар и неприятни и затрудняващи храненето и пиенето, обикновено не са повод за притеснение, особено ако се появяват рядко. Ако обаче периодично ги срещате като проблем, добре е да потърсите причината на по-дълбоко ниво, като преустановите добри навици в по-горе изброените категории. Това може да стане като:

  • практикувайте добра орална хигиена – мийте зъбите си два пъти дневно и се консултирайте със зъболекар за препоръчителния вид четка за зъби, която да използвате;
  • избягвайте консумация на определение храни – ако сте склонни към честа поява на афти, избягвайте храните, които могат да ги причиняват. Това най-често са ядки, шоколадови изделия, много кисели, солени или пикантни храни, както и цитрусови плодове и сокове;
  • контролирайте нивата си на стрес и умора – както за цялостното ви здраве, така и тук е необходимо да се наспивате достатъчно и да не се стресирате прекомерно така че да контролирате хормоните в тялото си;
  • избягвайте дъвченето на дъвка – това действие може да раздразни лигавицата в устата и не е препоръчително. Ако все пак ви се налага, заложете на дъвки без добавена захар;
  • използвайте вода за уста – след като сте измили зъбите си е добре да използвате и вода за уста, която да доунищожи останалите бактерии, за да намали възможно най-много шанса за поява на ранички.

Лечение на появили се афти

Самите рани обикновено минават до седмица – две, като ако чувството е много неприятно, има налични множество лекарства (дори и без лекарска рецепта), както и домашни средства, които да ви помогнат да облекчите неприятното усещане. 

Едни от известните медикаменти в тези случаи са болкоуспокояващата вода за уста, която може да уталожи раздразнението или пък хранителните добавки, които могат да ви помогнат да си набавите необходимите вещества, за да подсилите имунитета си.

Ако болката не е силна, можете да приложите и някои домашни средства за лечение, като магнезиевото мляко, водата със сода за хляб и мехлемите за намазване. 

В случай обаче, че раните не минават или проблемът се повтаря, от дентален център Dental Care съветват да не се колебаете, а веднага се консултирате със стоматолог, който да ви насочи към най-подходящия метод за лекуване, преди проблемът да се е задълбочил. 

Ако имате подобен проблем, или какъвто и друг да е, свързан с устната ви хигиена и не знаете към кого да се обърнете, не се колебайте повече, защото екипът от опитни професионалисти на Dental Care по всяко време са на разположение да ви обърнат нужното внимание!

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?