Как да се справим с лошия дъх?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Лошият дъх е често срещан проблем, който засяга много хора по света. Неприятната миризма в устата може да бъде причинена от редица фактори, като е необходимо те да се следят и да се реагира навреме, за да не се стига до крайни последствия. Нека разгледаме кои са те и как да ги предотвратите. 

Какви са причините за появата на лош дъх?

Неприятната миризма най-често бива предизвикана от следните обстоятелства:

  • лоша устна хигиена –  когато не почиствате редовно устата си с четка, конец и вода за уста, голям брой бактерии могат да започнат своето развитие там. Отпадъчните вещества, които организмите им произвеждат, са причинителите на лошия дъх. Бактериите са в състояние да причинят и натрупване на зъбна плака, което може да доведе до възпаление на венците и поява на кариеси;
  • специфични храни – някои храни, като чесън и лук, имат силни и натрапчиви миризми, които могат да се задържат в устата ви дори след старателно почистване. Продуктите, богати на захар, също могат да доведат до лош дъх, тъй като насърчават развитието на бактерии. За да избегнете неприятното усещане, опитайте се да ограничите приема на храни със силна миризма, както и на захарни изделия;
  • пушенето – тютюневите изделия изсушават лигавицата в устата, което е предпоставка за развитие на приятна среда за растеж на бактериите. Редовната циркулация на цигарен дим в устата ви още може да оцвети зъбите и да раздразни венците, което да предизвика по-тежки заболявания;
  • специфични здравословни състояния – болести, като диабет или чернодробни и бъбречни заболявания, могат да бъдат причина за миризма на дъха. Ако забележите странности, без да има някой от горепосочените фактори, препоръчително е да посетите лекар, с цел диагностика и лечение.

Как да сложите край на лошия дъх?

На първо място, не само в името на свежия ви дъх, ами и на здравите ви венци и зъби, от голяма необходимост е да практикувате добра устна хигиена, като почиствате зъбите си поне два пъти дневно.

Снабдяването на организма ви с достатъчно вода през деня, също е добра инициатива в тази посока.

Понякога, макар да сте взели всички нужни мерки, проблемът все още не се отстранява. Това е възможно, защото не винаги зъбите са източника на лоша миризма, ами езикът. Той също може да съдържа бактерии. Именно затова, старателното почистване на езика, с цел отстраняване на бактериите и остатъците след хранене, е добра практика, която да имплементирате в рутината си.

Ако положението е по-тежко и причината е по-сериозна, не е изключено да трябва да се прибегне до третиране с лекарства. Антибиотиците могат да се използват за лечение на бактериални инфекции, но в никакъв случай не бива да прибягвате до тях без лекарска намеса. От дентален център Dental Care сме категорични, че ако изпробвате всички превантивни мерки и нищо не помогне, задължително е да се консултирате със специалист, които да ви назначи лечението.

Антибиотиците трябва да бъдат предписани след оглед от лекар, но съществуват и няколко продукта, с които можете да се снабдите без рецепта. Водите за уста и различните спрейове могат да помогнат в унищожаването на бактериите и в освежаването. Дъвченето на дъвка без захар също има предимства, като стимулирането на производството на слюнка, която отмива бактериите и хранителните частици, причиняващи лош дъх.

Защо да изберете дентален център Dental Care?

Независимо дали имате проблем или пък смятате, че всичко е наред, от голяма важност за цялостното ви здраве са редовните посещения при дентални специалисти.Нашите лекари, в дентален център Dental Care, ще ви предложат обслужване на високо ниво, с висококачествена и скъпа апаратура подръка. В нашата клиника можете да разчитате на експертни диагностика, лечение и съвети, както и на приятна атмосфера, която да разбие митовете, че посещението на зъболекар е нещо неприятно.

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?