Кои стоматологични материали са най-използвани?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Стоматологията е дял в медицината, който непрекъснато се развива, а посредством въвеждането на нови технологии, материали за изработка на различни елементи и консумативи по време на процесите, услугите се усъвършенстват. По този начин стоматолозите предлагат на своите пациенти оптимални и дълготрайни резултати относно състоянието на устната кухина и естетиката на усмивката.

Качеството и видовете използвани материали са от съществено значение за предоставянето на висококачествено лечение. Нека разгледаме някои от най-използваните стоматологични материали, инструменти и техника. Повече по темата споделя екипът ни от дентален център Dental Care Center в София – най-доброто място за вашата устна хигиена.

Видове и приложение

В денталната област се използват различни стоматологични материали, всеки от които има своето специфично приложение:

 1. Композитни материали – представляват смоли, които се използват за пломби, защото могат лесно да се оформят и съчетават с естествения цвят на зъбите. Те са предпочитани заради своята здравина и естетика.
  Керамиката също е сред материалите, които се използват най-често, особено при изработката на коронки и мостове, защото осигурява естествен вид и дълготрайност на процедурите. 

Титанът често се използва за изработка на зъбни импланти поради отличната си биосъвместимост и минималният риск от алергии.

 1. Консумативи – по време на диагностиката, лечението и други процедури, специалистите използват различни по вид и приложение консумативи, най-често срещаните сред които са:
  • ръкавици – те са задължителни за предпазване на персонала и пациентите от инфекции. Ръкавиците са еднократни и се сменяват след всеки пациент;
  • игли и спринцовки – използват се за прилагане на локална анестезия при по-инвазивни стоматологични процедури;
  • дезинфекционни разтвори – те са важни за стерилизация на инструментите и почистване на работните повърхности;
  • восъци и силикони – използват се за снемане на отпечатъци, които служат за изработка на коронки на зъб, мостове и други протетични апарати;
  • гелове и пасти – тези продукти се използват за различни клинични процедури, като избелване на зъби, полиране след премахване на зъбен камък и други;
  • борери и фрези – те са широко използвани консумативи в сферата на стоматологията, които позволяват на машините да моделират дъвкателните органи, да отстраняват кариозна тъкан и други важни задачи. Предлагат се в различни форми и размери за постигане на желани резултати.

Има още много стоматологични консумативи, които са част от рутинната практика на зъболекарите.

Инструменти и стоматологична техника

Инструментариумът и техниката в стоматологията също са от решаващо значение за качеството на лечението. Има множество инструменти и уреди, които намират приложение в голям процент от услугите – ултразвукови лазери, машини за отстраняване на увредена тъкан и оформяне на зъбите, познати още като бормашини и много други.

Защо Dental Care Center е правилното място за устната хигиена?

Както вече споменахме, основополагащо за качественото изпълнение на всички дентални услуги е наличието на висококачествена техника, материали и консумативи, които да гарантират това.

В Dental Care Center разполагаме с висококачествено стоматологично оборудване, за да осигуряваме максимално качество и дълготрайни резултати.

Доверете ни се и изберете ефективна и професионална поддръжка на устната хигиена.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?