Как да предотвратим появата на киста на зъб и какви са причините?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Един от най-сериозните проблеми, които могат да възникнат в устната кухина, е поява на киста на зъб. Това състояние може да се наблюдава както при възрастни, така и при деца.

Причините за възникването на тази ситуация могат да бъдат различни, като за състоянието се изисква провеждане на лечение.

Какво представлява кистата на зъб и какви са симптомите?

Представлява малка торбичка, която се образува около корена на дъвкателния орган или в близост до него. Тази структура може да съдържа течност, вещество с по-гъста консистенция, подобно на гел, или дори твърди частици. Тези торбички често са асоциирани с инфекции, възпаления или други дентални проблеми.

Симптомите за наличието могат да бъдат различни при пациентите, като най-често включват болка, оток, чувствителност при хранене или консумиране на течности. Диагностицирането се извършва от дентален специалист, който използва рентгенови снимки и клинични оценки, за да потвърди наличието. От тези изследвания може да се определи и самия тип на структурата.

Възникването на този дентален проблем може да засегне всяка възрастова група, включително и децата.

В случаите, когато състоянието засяга деца, лечението изисква специални предпазни мерки и допълнителни консултации със зъболекар в областта на детската стоматология.

В малък процент от случаите, може да възникне и в синуса. Най-често наличието на такъв проблем се свързва с хронично главоболие, както и трудности с носовото дишане. За премахването на тази структура се изисква специализирано лечение и операция. Процесът по възстановяване при оперативна намеса е по-дълъг и често изисква терапия с антибиотик.

Какви са причините за появата?

Има няколко фактора, които могат да повлияят върху появата на тази торбичка:

  • възпалени венци – това състояние може да доведе до инфекция в областта корените на зъбите;
  • наличие на пародонтална болест – в напреднал етап, тези болести водят до загуба на поддържащата структура на зъбите, което от своя страна може да предразположи към формиране на образувания от такъв характер;
  • възпаление на синусите – това е една от най-редките причини за възникването.

Как се извършва премахване или лечение на киста на зъб?

Лечението на киста зависи от нейния тип и степен на развитие. Най-често използваните методи са ваденето на зъба с киста и последващото премахване на торбичката. При сложни случаи може да се наложи операция за премахване, както при възникване в областта на синусите.

Може да се проведе и антибиотично лечение.

Как да предотвратите появата?

На първо място, за да предотвратите появата на това образувание, е много важно да помислите за хигиената на устната кухина. Редовното почистване с четка, конци и вода за уста, почистването зъбен камък и плаката, са в основата на оралната хигиена.

По този начин, средата ще бъде неблагоприятна за развитие на патогенни микроорганизми, което от своя страна ще възпрепятства образуването на торбички.

Защо да се доверите на Dental Care Center?

Ежедневната орална хигиена зависи от вас, но по-специфични процедури, като почистване на зъбната плака и камък, не могат да бъдат извършени самостоятелно.

От дентален център Dental Care ви предлагаме възможност за професионално почистване и поддържане на здравето на устната кухина, като по този начин ще се предпазите от последващи проблеми.

Освен това, нашият екип е съставен от опитни и квалифицирани специалисти, които могат да реагират веднага при наличие на проблем. Всички услуги, които предлагаме, са на достъпни цени.

Запазете удобен
за Вас час тук:

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?