Устройството на зъб – елементи и значението им

Facebook
Twitter
LinkedIn

Всеки знае какво представляват зъбите, но дали ги познавате добре? Анатомията на дъвкателните органи не е толкова сложна, а наличието на познания в областта и познаване на устройството на зъбите е ключово за разбирането на редица от проблемите, които могат да възникнат.

Дъвкателните органи са основополагащи за редица функции – обработка на храната и храносмилане, говорене, социална комуникативност и усмихване. Нека заедно разгледаме съставните елементи и да научим повече за устройството на зъбите. По темата споделят нашите специалисти от екипа на дентален център Dental Care.

Устройство на зъба – кои са елементите, които го съставят?

Познаването на устройството на зъба може да бъде основополагащо за идентифицирането на някои проблеми, както и поддържане на функционалността на дъвкателните органи. Вижте кои са съставните елементи, както и най-важните особености за всеки един от тях:

  1. Емайл – това е повърхностният слой, който се характеризира със значителна твърдост и се разполага върху видимата част на дъвкателния орган. Емайлът е най-твърдата тъкан в човешкото тяло и служи като първа защита срещу механични и други увреждания, както и поява на кариес. При загуба на неговата минерализация се застрашава денталното здраве.
  2. Дентин – това е вторият слой, който се намира под емайла и представлява по-мека, но все пак твърда тъкан. Дентинът съдържа малки канали, които предават хранителни вещества и нервни сигнали към пулпата. Този елемент от устройството формира най-голямата част от дъвкателния орган и се характеризира с по-малка плътност, което го прави податлив на кариеси.
  3. Пулпа – това е меката част, разположена в центъра на дъвкателния орган, където се съдържат кръвоносните съдове и нервите. Пулпата е отговорна за производството на нов дентин.
  4. Цимент – този елемент от устройството покрива корена и помага за закрепването му в челюстната кост чрез зъбните влакна. Въпреки наименованието му и асоциациите, които възникват, циментът е по-мек от емайла и дентина и служи като посредник между по-меките и по-твърдите влакна.
  5. Периодонт – тази структура поддържа дъвкателните органи стабилни и включва както венците, така и зъбните влакна и челюстната кост.
  6. Корен – този компонент е разположен в подвенечната част, която е невидима за очите, но играе ключова роля за здравето и функционалността на дъвкателните органи. В зависимост от типа на конкретния зъб, корените могат да бъдат един или повече.

Има ли разлика между устройството на различните видове?

От гледна точка на устройството се открояват разлики между структурите на различните типове зъби – резци, кучешки, премолари и молари. Първите са предназначени за отхапване на храната и имат по-остър връх, премоларите и моларите служат за смилане и сдъвкване на храната, което се дължи на по-широката им повърхност.

При предните кореновата система е по-опростена, докато при премоларите и моларите – тя е усложнена..

Млечни и постоянни зъби – има ли разлики в устройството?

Млечните дъвкателни органи са характерни за децата и въпреки че имат сходна структура с тази на постоянните, те имат по-тънък емайл и по-голяма пулпа. Това ги прави много по-податливи на кариеси.

Как да предпазим целостта и здравината на зъба?

Както вече стана ясно, дъвкателните органи се състоят от няколко елемента, чието опазване е важно за функционалността и естетиката на усмивката. За да поддържате тези структури здрави е необходимо да провеждате отлична устна хигиена чрез домашни методи (миене с четка и паста, употреба на вода за уста и конци), както и клинични – почистване на зъбен камък и зъбна плака, профилактични прегледи, отстраняване на кариозни тъкани и други.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?