Поставяне на силанти – какво представлява и какви са ползите им?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Силантите са покритията, които се поставят върху дъвкателната повърхност на зъбите, за да ги предпазват от развитие на кариеси и други проблеми. Изработени са от бяла смола, която се поставя разтопена върху зъбната площ и се втвърдява там с помощта на лампа.

За какво се използват зъбните силанти?

При поникване, в зъбната структура се образуват така наречените “фисури”. Това са по-дълбоки от нормалното процепи, които се намират върху зъбната повърхност. Те се появяват по естествен път и сами по себе си не са вредни, само че силно възпрепятстват пълноценното почистване.

При нормалната хигиенна рутина, четката и конецът не са в състояние да проникнат в процепите на фисурите, и там остават замърсявания и бактерии, които могат да станат предпоставка за развитието на орални проблеми.

Зъбните силанти са чудесен метод, без странични ефекти, които работят точно в тази насока. Чрез тях тези фисури се запълват и повърхността на зъба става по-гладка и съответно по-лесна за почистване.

Хубавото при поставянето на този тип зъбни предпазители, е че те хем много умело защитават зъбната повърхност, хем могат да са ефективни за много продължителен период от време. Дори да се износят, стоматологът може да ги смени с нови без никакъв проблем.

За кого се препоръчва подобна процедура?

Както споменахме, силанизацията е безвредна процедура и не е известно да има минуси от прилагането ѝ. Ето двете направление, в които се използва:

  • силанизация на детски зъби – там е най-разпространената сфера на употреба, понеже децата и тийнейджърите са най-податливи на развитие на кариеси. Дъвкателните им органи постоянно се развиват, оралната хигиена не е 100% ефикасна и хранителните навици не са особено щадящи. Чрез поставянето на силанти на млечните зъби, те могат да бъдат запазени и да се премахне нуждата от прилагане на множество пломби, докато детето все още е с постоянни зъби;
  • за възрастни – от процедурата могат да се възползват също и някои възрастни, които имат по-набразден емайл или изначално са по-податливи на развитие на дентални проблеми.

Друг въпрос е, че не всеки има нужда от силанти, защото при някои хора фисурите са много по-плитки и няма цялостен риск от поява на кариеси. В тези случаи, най-добре е да направите няколко посещения при стоматолог, който да проследи развитието на зъбите ви и да ви даде обратна връзка за това какво е най-добро за вас.

Важни неща, които да знаете за силантите

Силанизацията за зъби може да се направи само с едно посещение на зъболекарски кабинет. Тя е много полезна, безвредна и безболезнена опция да защитите зъбите си от най-често разпространените фисурни кариеси.

Методът на работа е следният: емайлът деликатно се обработва, така че да се намали гладкостта му, и по този начин силантите да се закрепят по-лесно. Сместа е течна и мека, когато се поставя, като в последствие се затвърдява със специална лампа. Те не се виждат или усещат и освен, че защитават емайла отвън има още един много важен аспект  – не пречат, а даже напротив – стимулират , тъй като сместа, от която се изработват, е богата на флуор и калций.

Друго важно нещо, на което трябва да се обърне внимание, е че поставянето на силанти защитава зъбите, но това далеч не означава, че трябва да имате по-малко отношение към оралната си рутина. Грижете се за здравето на устната си кухина ежедневно, за да могат силантите да работят максимално във ваша полза.

Защо да се доверите на специалистите от Dental Care?

Големият набор от дейности, с които се занимаваме в центъра, ви дава възможността да ни се доверите при всякаква ситуация. В Dental Care не просто се грижим за проблемите ви, но и предотвратяваме причините.

Уютна атмосфера, ефикасно лечение, достъпни цени – веднъж щом посетите Dental Care, вече няма да има нужда се чудите към кого да се обърнете при следваща нужда от стоматолог!

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?