По какъв начин помагат шините за бруксизъм?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Скърцането със зъби е често срещан проблем при голям процент от хората, който обаче не е толкова безобиден, колкото изглежда, защото може да доведе до множество негативни последици за денталното здраве и общото благополучие на страдащия от него.

Ефективен начин да се справите със скърцането и да предпазите здравето на усмивката си е чрез използване на специални шини за бруксизъм, които да намалят вредите, които причинява този поведенчески метод. От екипа на дентален център Dental Care споделяме повече за шините, като специални мерки срещу скърцането със зъби и обясняваме повече за устройството и как то помага.

Защо е необходимо да се вземат мерки срещу скърцането със зъби?

Скърцането със зъби може да причини износване на зъбния емайл, проблеми с челюстната става, хронична болка в лицето и главоболие.

Тези проблеми могат да доведат до сериозни дентални заболявания, включително фрактури, загуба на дъвкателни органи и други.

Това определя вземането на мерки срещу състоянието необходимо действие за предпазване на усмивката. То е важно не само за предпазване от физическите увреждания на дъвкателните органи, но и за подобряване на качеството на съня и намаляване на прекомерния стрес.

Устройство на шините за бруксизъм

Тези снемаеми апарати, предназначени за бруксизъм, наричани още нощни шини, са изработени от гъвкав и удобен пластмасов материал, характеризиращ се с висока степен на издръжливост, който се моделира според индивидуалните особености на всеки пациент.

Те могат да покрият дъвкателните органи на горната или долната челюст, както и двете, и действат като бариера между зъбните редове. Тази защитна бариера предпазва зъбите от триене един в друг и намалява натиска върху челюстта, което е основополагащо за спиране на скърцането.

Предимства и как помагат шините за бруксизъм

Тези устройства за контрол наа бруксизъм са ефективно средство за предпазване от този вреден навик, които се характеризират със следните особености, явяващи се техни предимства:

  1. Защита – най-значимото предимство на шините за бруксизъм е, че те предпазват зъбния емайл от износване. Постоянното триене на зъбната повърхност по време на скърцане може да доведе до трайно увреждане на емайла, което е необратимо. Шините помагат за намаляване на този риск.
  2. Намаляване на болката и дискомфорта – тези снемаеми апарати могат значително да намалят болката в челюстта, главоболието, дискомфорта и напрежението в областта на лицето, свързани с това състояние. Те подпомагат отпускането на мускулите и ставите, като по този начин се редуцира напрежението и болезненото чувство.
  3. Подобряване на качеството на съня – при това състояние често страдат не само дъвкателните органи, но и сънят, което прави страдащите постоянно изморени, натрупва се хронична умора и това влияе на стресовите нива. Тези приспособления могат да помогнат за подобряване на качеството на съня чрез значителното редуциране на скърцането през нощта. Това води до по-спокоен сън и по-добро общо здравословно състояние.
  4. Дългосрочна защита – чрез редовното носене на тези защитни средства с цел превенция на неблагоприятния навик, може да предпазите дъвкателните органи и челюстите от сериозни заболявания и травми, които могат да изискват по-усложнено и скъпоструващо лечение.

Тези апарати са със снемаем характер, могат да се слагат и премахват по всяко време, ефикасни са и се характеризират с отлична издръжливост и биосъвместимост на материала, използван за направата им. Това са само някои от ключовите им предимства, които ги правят предпочитано средство за превенция и контрол на състоянието.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?