Какво представлява периодонтита и какво е неговото лечение?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Възникването на инфекции в областта на устната кухина може да представлява много повече от неприятност. При някои случаи, като периодонтита, може да доведе до загуба на зъби, което се категоризира като един от най-сериозните дентални проблеми, които изискват моментална намеса.

От дентален център Dental Care ще ви споделим повече информация относно състоянието, симптомите за проявата му, както и начините за лечение.

Какво представлява състоянието, наречено периодонтит?

Това е сериозно заболяване на зъбите и пародонталните тъкани, което може да доведе до загуба на зъбите, ако не се лекува своевременно и ефективно. Засяга пародонталната тъкан, която държи зъба стабилен и поддържа здравето на устната кухина.

Развива се, когато бактериите в устната кухина образуват плака и зъбен камък по повърхностите на зъбите. В резултат на възпалението, венецът започва да се оттегля от зъба и образува дълбоки пространства, наречени джобове.

С течение на времето, ако не се лекува, заболяването може да засегне костта около зъбите, което води до загуба на дъвкателния орган.

Основните симптоми, по които може да познаете това състояние, са:

  • Зъбобол – ако имате болки по време на ядене или почистване на устната кухина, то това може да е сигнал за настъпващо възпаление. Болката може да бъда лека или интензивна, в зависимост от напредналостта на заболяването;
  • Кървящи венци – периодонтитът причинява възпаление на венците, което може да доведе до кървене при употреба на конец или четка за почистване на хранителните остатъци;
  • Оттегляне на венците – това прави зъбните корени по-изложени на контакт с външната среда и може да доведе до усещане на чувствителност при топли или студени храни и напитки;
  • Температура и оток на лицето – ако състоянието е прогресирало до степен, която засяга костта около дъвкателните органи, може да се появи отоци на лицето, особено около проблемните дъвкателни органи, както и повишена телесна температура;
  • Лош дъх – причинява натрупване на бактерии и бактериален плака в устната кухина, което може да доведе до лош дъх.

Ако усетите някой от тези симптоми, е важно да се консултирате със специалист. Професионалният стоматолог ще извърши преглед и диагностика, ще определи степента на заболяването и ще предложи най-подходящото лечение за вашата ситуация. 

Какво е лечението на периодонтит?

Въпреки че до голяма степен лечението зависи от степента на развитие на състоянието и сложността му, то протича в следните няколко стъпки:

  1. Диагноза – първата стъпка в лечението е поставянето на точна диагноза. Това обикновено се постига чрез преглед на стоматолог и извършване на рентгенови снимки, които показват състоянието на пародонталните тъкани и костта около засегнатите дъвкателни органи.
  2. Професионално почистване – това включва почистване на зъбния камък и зъбната плаката от повърхностите на дъвкателните органи и в пародонталните джобове.
  3. Коренова канална терапия: При сериозен периодонтит, който е засегнал нервите и пулпата, може да се извърши коренова канална терапия. Това включва почистване на каналите, премахване на заразените участъци и запълването им със специален материал.
  4. Пародонтална хирургия – в някои случаи, може да се наложи извършване на процедури в областта на пародонталната хирургия.
  5. Следоперативни грижи – най-често те включват антибиотично лечение. Употребата на антибиотик трябва да се извършва само по предписание на вашия дентален специалист.

Защо да се доверите на специалистите в Dental Care Center?

Редовните посещения при стоматолога и правилната устна хигиена са от ключово значение за предотвратяването и лечението на периодонтит и други зъбни проблеми.

За да получите грижата, съветите и оценката за състоянието на устната ви кухина, от които се нуждаете, е важно да се доверите на професионалисти в областта, каквито ние, от дентален център Dental Care, сме доказали че сме.

Изберете нас и получете висококачествена поддръжка, редовно почистване на плаката и зъбния камък, които могат да бъдат предпоставка за бактериален растеж и последващи проблеми.

Ако имате някой от гореизброените симптоми, независимо дали имате хроничен периодонтит или ви е за първи път, не се колебайте да се свържете с нас и заедно да разрешим проблемите ви.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?