В кои случаи се използва арсен за зъб?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Има някои методи в стоматологията, известни от десетки години, които са запазили своите позиции и продължават да се използват и до днес. Поставянето на арсен е сред тези процедури.

Какво трябва да знаете за това лекарство, защо и в кои случаи се прилага за лечение на зъби?

Какво представлява арсенът?

Това е вид химичен елемент, който се отбелязва със символ “As”, а неговият атомен номер е 33. Класифицира се като металоид, който може да бъде намерен в природата в различни минерали.

Намира широко приложение в стоматологията още от 19-ти век, като влиянието му започва да намалява в края на 20-ти век. Целта му е да намали болезнеността и да умъртви нервите на даден зъб.

Освен положителните си свойства обаче, е известен още и с токсичността си в големи количества. Този факт налага повишено внимание при обработката и използването му.

Използването на арсен е напълно безопасно за вашето здраве, стига да спазвате времетраенето, определено от вашия дентален специалист.

Цветът на веществото наподобява стомана с лек зеленикав оттенък.

В съвременната стоматология, арсенът не се използва в чиста форма за умъртвяване на зъб. За целта се използва специална арсенова паста, която не предизвиква интоксикация в тялото, осигурява безболезненост при некротизиране на зъбната пулпа и други положителни свойства.

Действието на арсенът се дължи на неговите токсични свойства върху тъканите. Поради неговият разрушителен ефект, той намира приложение при умъртвяването на зъби и премахване на тяхната чувствителност изцяло. Освен зъбната пулпа, той разрушава нервните окончания, кръвоносните и лимфните съдове. Благодарение на тези деструктивни действия, предаването на нервни импулси се възпрепятства завинаги. 

За колко време се умъртвява зъб с арсен?

Няма точно определено време, което да се спазва. Всичко зависи от типа на лекарството, включващо арсена, здравословното състояние, възрастовата категория, метод за приложение и други. Периодът може да варира от няколко дни до седмица или дори две.

Ако се постави върху млечен зъб, времетраенето за носене може да се сведе дори до денонощие.

За какво трябва да внимавате при употреба на арсен?

Както вече стана ясно, това е вещество, което е известно със своята токсичност. Поради този факт, работата с него трябва да бъде прецизна и точна. Ето някои важни моменти:

  1. Използваните количества трябва да бъдат минимални, така че да не повлияят неблагоприятно за вашето здраве.
  2. Много е важно да спазвате времевата рамка, която вашият зъболекар е поставил. Не бива да отлагате следващия си час за премахване на арсеновата паста, защото така рискувате не само състоянието на конкретния зъб, чиято пулпа трябва да се некротизира, но и цялостното ви здраве.
  3. Спазвайте точните инструкции, които са ви дадени от специалиста.
  4. Ако имате арсенова алергия, не бива да се подлагате на  лечение, включващо това вещество.
  5. Ако имате глаукома, трябва да предупредите предварително вашия лекар.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?