В кои случаи се получават рани в устата?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Появата на рани в устата е често срещано състояние, причина за което могат да окажат много и разнородни фактори. В повечето случаи, това се дължи на някои основателни причини, които могат да сполетят всеки в ежедневието, а друг път да бъдат признак за зараждащ се проблем.

Кои са най-честите причини за поява на рани в устата и как да се справите с тях? От дентален център Dental Care ще споделим повече и относно симптомите и времето за зарастване.

Причини за рани в устата

Най-вероятно почти всеки е изпитвал това неприятно чувство за разраняване в областта на устната кухина. Най-често то се корени в следните причини:

  1. Прехапване или някаква друга травма на вътрешната част на устната кухина, обикновено по време на хранене. Такива травми могат да предизвикат появата на болезнени язви, познати като афти, чието зарастване обаче изисква няколко дни или седмици.
  2. Бактериална или вирусна инфекция – при недостатъчно добра хигиена, спад в имунитета и развалени зъби, патогенните микроорганизми проникват лесно в устната кухина. Това, от своя страна, може да се изрази чрез поява на рани в устата.
  3. Консумация на определени храни – много киселите храни, като цитруси, оцет, прясно изцедени сокове, както и ядките, могат да причинят разраняване в устната кухина.
  4. От протези и от брекети – меките тъкани могат да се травмират от ръбовете на протезите или брекетите, причинявайки дискомфорт и болка.

Има и други фактори, които могат да влияят – психологически, стресови, фамилна обремененост, ендокринни проблеми, спад в имунитета и други.

Какво още трябва да знаете за раните в устата?

Времето за зарастване може да варира, в зависимост от начина на третиране. Може да използвате доказани методи за лечение – гелове и лекарства, предписани от дентален специалист или вашия лекуващ лекар.

Съществуват и много билки с противовъзпалително действие, което може да използвате под формата на тинктури, отвари за жабурене или директно приложение.

Защо да се доверите на Dental Care Center?

Нашите специалисти в дентален център Dental Care ще ви помогнат да поддържате безупречна устна хигиена, което да ви предпази от бактериални и вирусни язвички, познати още като афти.

Ако вече имате такива, ние ще ви препоръчаме правилното средство за лечение – лекарство, както и ще извършим щателно почистване на зъбите.

Доверете ни се и се предпазете от тези неприятни обстоятелства и съпътстващите ги симптоми.

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?