Как се извършва лечението на пулпит?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Зъбът има няколко съставни слоя. Най-горният и най-здравият – емайл, който го предпазва от външни наранявания. 

Следващият слой се нарича дентин, като той е по-мек от емайла и съдържа микроскопични канали, които го свързват със зъбния нерв. 

Следващият пласт е зъбната пулпа. Това е основната част, която се простира от зъбната коронка до корена. Тя е мека тъкан, която съдържа нерва и кръвоносните съдове. 

Следва циментът, който е изграден от вещество, подобно на това, което изгражда костите. Той е много здрав и крепи зъба стабилно към челюстната кост. 

Последната част от строежа на един зъб е пародонталната връзка (PDL), която представлява мрежа от малки влакна и абсорбира ударите в процеса на дъвчене.

Къде се развива пулпитът

След като обстойно ви разказахме за структурата на един зъб, то е време да кажем, че пулпитът е заболяване, което обхваща зъбната пулпа. Заболяването се характеризира с възпаление, което бива породено от бактерии, попаднали във вътрешната част на зъба, след като по-горните твърди структури са били нарушени. 

Всичко, което трябва да знаете за пулпита и неговото лечение

Както и при всяко друго заболяване и тук има разновидности, начини за превенция и някои тънкости. Ето накратко някои от тях:

  • видове пулпит – това заболяване се характеризира в две основни направления: обратим и необратим пулпит. Обратимият причинява повърхностна вреда на пулпата, докато при необратимият, възпалението е задълбочено и пулпата трудно може да се възстанови;

Ако необратим пулпит се появи на млечен зъб, то в някои случаи може най-добрата опция да е той да се извади, ако обаче говорим за пулпит на мъдрец, то тогава е необходимо незабавно лечение;

  • симптоми на поява – лекият пулпит се характеризира със слаби болки, като те най-често не са редовни и се появяват при хранене или по-тежко физическо действие. При необратимия, болките са доста остри и са постоянни, като спазми могат да се появят по всяко време на денонощието. Други симптоми са чувствителността към топло, студено или много сладко, а ако възпалението е по-сериозно, може да се характеризира и с повишаване на телесна температура, лош дъх или подуване на лимфните възли;
  • причини за развитие – пулпитът е следващият етап при развитието на кариес. Кариесите се получават, когато емайлът и дентинът биват нарушени. Когато не се лекува, това състояние възпалява пулпата, което води до натиск и съответно до силна болка;
  • превантивни мерки – за да избегнете лошата участ, важно е да поддържате много добра устна хигиена, като миете зъбите си два пъти дневно и използвате антибактериална вода за уста. Важно е да правите профилактични стоматологични посещения (препоръчително е не по-малко от два на година). Не на последно място, добре е да ограничите приема на храни и напитки с високо съдържание на захар.

Какво да правите, ако зъбът ви вече е възпален?

Ако усетите някои от гореизброените симптоми, не чакайте болката да се засили, ами незабавно се обърнете към зъболекар! Той ще диагностицира какъв е случаят и какво ще е най-подходящото лечение. Спазвайте стриктно отредения от него график за посещения, за да може да излекува болния зъб напълно. 

Ако болката е прекалено силна, можете да споделите със стоматолога си, който ще ви предпише болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства. 

Запазете удобен
за Вас час тук:

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?