Кариес на млечен зъб

Facebook
Twitter
LinkedIn

Поддържането на добро дентално здраве е важно условие за хора на всякаква възраст – от детска ранна, до третата възраст. Още с никненето на първите зъбчета могат да възникнат проблеми, ако не се вземат профилактични мерки. Съществуват както методи, извършвани от професионалисти в дентален център, така и такива, подходящи за домашно лечение. 

Какво трябва да знаем за кариесите на млечните зъби?

Много хора смятат, че млечните зъби са застраховани от поява на петна, пукнатини, проникване на микроорганизми и кариеси, които да ги разрушат, което не е така. Противно на схващането, че те са вторични по важност, защото са временни и ще бъдат заменени от постоянни, те изпълняват ролята на пълноценна част от дъвкателния апарат. Те имат голяма роля за подрастващите деца, защото лошото им състояние може да навреди на стомашната лигавица, влошаване на функцията на стомашно-чревния тракт и дори понижаване на имунитета. 

Един от най-честите проблеми, които възникват при млечните такива, е появата на кариес. Кариозният процес се задейства при развиването на бактериална флора. Развиването на кариес най-често започва при деца след тригодишна възраст и засягат предимно четвъртите и петите кътници, както отгоре, така и отдолу, и междузъбното пространство.

Съществува и кариес на ранното детство, който се получава във възраст между една и три години. Това налага профилактични посещения при дентален специалист още при появата на зъбките при едно бебе и старателното им почистване. Най-честите симптоми, по които можете да откриете, че вашето дете има протичащ кариозен процес са:

  • потъмняване и поява на петна;
  • дискомфорт и болка при консумиране на много топли храни и напитки;
  • болка при консумиране на студени храни и напитки;
  • лош дъх.

Най-честата причина за поява на кариес по млечните зъби при кърмачета и малки деца, е процесът на кърмене, нощно хранене, подслаждане на вода, сок или потапяне на биберона в мед. 

Друга честа причина за кариес е лошото ниво на хигиена, което зависи изцяло от родителите.

При появата на първото зъбче, в устната кухина се заражда бактерия, която в малки количества не вреди, но при дисбаланс и увеличено количество, може да задейства развиване на кариозен процес на млечен зъб. Важно е да се използва паста за зъби без флуор.

Как се лекуват?

Млечните зъбчета се третират и лекуват като постоянните, но съществуват дребни разлики. Лечението на кариеса на може да бъде разграничено на три вида:

  • Кариес в начален стадий – Контрол върху оралната хигиена на детето, използването на подходящи пасти, прилагане на средства и изработка на превантивни обтурации;
  • В среден стадий – Тук млечният зъб се третира както при постоянен. Отстранява се кариозното увреждане и се възстановява функцията, формата и големината на зъба, посредством поставяне на обтурации. При млечните дъвкателни апарати е подходящо пломбите да бъдат изработени от глас-йономерни цименти;
  • В усложнено състояние и поява на пулпит – Когато е засегната съединителната тъкан, наречена пулпа или комплекса от влакна около зъбите, се предприемат действия и техники по отстраняване на възпалителния процес и съхраняване на функционалността, която извършва дъвкателния орган. Най-често се поставя упойка.

Има иновативни стоматологични методи, които целят по-малка болезненост и възприемчивост от страна на пациента. Използването на лазерна технология в детската дентална медицина при отстраняване на кариозно образувание на млечен зъб, е все по-често срещано. Причината е че тези методи са минимално инвазивни и работят чрез енергията на светлината, която уредът излъчва.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?