Какво представлява млечницата при бебетата?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Може би допреди да дойде моментът да имате своето първо дете, не сте чували или не знаете подробности за млечницата.

Много често може да се забележи, особено при новородените, наличие на бели следи, като от мляко, които обаче не се махат. Те са в устната кухина и по-специално небцето, езика и по вътрешността на бузите.

Какво значат тези налепи,  какво представлява млечницата, какви други симптоми я съпровождат и кои са методите на лечение? Научете повече за това състояние при бебетата от нас – дентален център Dental Care.

Какво представлява млечницата и какви са причините за появата ѝ?

Как да разберете, че бебето ви има този проблем?

Млечницата е позната още като кандидоза при бебетата. Нарича се така, защото се причинява от бактерия – кандида албиканс.  Това е често срещан проблем, с който много от родителите се сблъскват, още през първите месеци от живота на детето им.

За да не се задълбочи и да предизвика сериозна гъбична инфекция с усложнения, млечницата трябва да бъде лекувана веднага.

Заболяването представлява гъбична инфекция в областта на устната кухина, която често обхваща и гърлото. Най-рисковата група е от 0 до 6 месеца, което до голяма степен се дължи на факта, че имунната система не е достатъчно зряла, за да се справи с устойчивата гъбичка кандида албиканс.

Най-често се получава при:

  • проведено антибиотично лечение през първите месеци от живота на детето, при което възниква дисбаланс в Микробиома;
  • много слаба имунна система;
  • може да възникне и при възрастни, като най-често се получава като следствие от диабет или наличие на катетър;
  • при вагинална инфекция от страна на майката по време на раждането, бебето може да я придобие под формата на млечница в устата, при преминаването през родовия канал.

Симптомите, с които инфекцията при бебетата се откроява, е наличие на бели налепи в устната кухина, зачервяване и напукване на устните, дискомфорт и раздразнителност, обриви по гениталиите, трудно преглъщане по време на хранене.

Ако майката кърми, може да усети парене по време на сучене.

Кои са методите за установяване и лечение на млечница при бебетата?

Установяването на млечницата е много лесно, предвид наличието на физически характеристики, като белите налепи в устната кухина, които е трудно да не забележите. Поведенческите промени също сигнализират за наличието на такъв проблем.

Въпреки това, най-правилно е да се обърнете към педиатър или детски дентален специалист, който да потвърди състоянието и да се премине към лечение.

Лекарят ще ви предпише лечение, което е съобразено с възрастта, спецификите на организма и алергичните реакции, ако бебето е проявило такива към момента.

Най-често се изписва мехлем или крем, който се прилага върху устните и вътрешните части – бузите и езика. Често родителите поставят лекарствения продукт върху върха на биберона, след което я дават на детето. По този начин, лекарството се разнася навсякъде.

Много е важно да се поддържа много добра орална хигиена. След всяко хранене устата трябва да се изплаква с вода, а бибероните да се стерилизират след употреба.

При наличието на млечни зъби, те трябва да бъдат почистени много добре със специална детска четка за зъби.

Защо да се доверите на грижите за хигиената на малките на дентален център Dental Care?

Нашият дентален център е мястото, където да получите грижите за вас и вашите малчугани, за да предпазите устната кухина от развитие на патогенни микроорганизми, каквито са причинителите на кандидозата.

Ние имаме персонализиран подход към всеки пациент и богат опит в работата с най-малките ни посетители, което е от ключово значение за тяхното спокойствие и комфорт по време на преглед.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?