Какво е калциев хидроксид и къде намира приложение в денталната област?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Чували ли сте за калциев хидроксид? Това е вещество, което участва в някои от най-популярните стоматологични процедура. Какво трябва да знаете за химичното съединение, какво включва и какво е взаимодействието му със стоматологията?

В тази статия споделяме някои основни факти за калциевият хидроксид и приложенията му за лечение на проблемите със зъбите.

Какво е калциев хидроксид?

Калциевият хидроксид е известен още като гасена вар и намира широко приложение в различни сфери – от хранително-вкусовата промишленост и консервиране на храните до денталната медицина. 

Това химично съединение има прахообразна структура и е в бял цвят.

Къде се използва калциевият хидроксид?

Може да намери приложение в следните области:

  1. В храни – може да се използва в захарната промишленост, консервиране на туршии и други, обработка на царевично тесто за създаване на питки, приготвяне на сол в сферата за готварски и други цели. Може да се използва и като заместител на содата бикарбонат в конкретни случаи.
  2. Медицински приложения – може да подпомогне за разрешаването на храносмилателни проблеми. Може да се използва за предпазване на пулпата, за дезинфекция на коренови канали и други.
  3. Препарати – служи още за приготвяне на редица домашни средства за превенция срещу патогени и заболявания по растителните култури, като листни въшки, мана и други.

Какво приложение има в стоматологията?

Стоматологичните приложения на калциевият хидроксид също са разнообразни.  Участва в следните процеси:

  • ендодонтско лечение – използва като материал за попълване на коренови канали при зъболекарско лечение. Той помага да се защити и запълни кореновия канал след умъртвяването на зъба. Освен това, изпълнява почистваща функция и играе ролята на локален дезинфектант. Действието наподобява антисептиците и чрез антимикробното си действие намалява рисковете от инфекции след кореново лечение;
  • покриване на зъбната пулпа – подпомага възстановяването на дентина и стимулирането на заздравяване на тъканите;
  • унищожаване на патогенните микроорганизми – гасената вар е известна със своето добре изразено алкално действие и възможността да унищожава микроорганизмите, като бактерии и гъбички;
  • предотвратява некроза на пулпата и пулпит – при дегенеративни, възпалителни и некротични състояния това химично съединение може да предотврати самоумъртвяването на зъба.

Въпреки положителните действия на калциевия хидроксид, той може да има странични ефекти, което изисква много голямо внимание при употребата му. Химичното съединение се класифицира като токсично, което може да доведе до възпаление на гърлото, дискомфорт и болка при случайно поглъщане по време на стоматологичното лечение.

При поглъщане в по-сериозни количества е необходимо незабавно да посетите център за спешна помощ, защото освен горепосочените симптоми, може да се стигне до увреждане на органите.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?