Гъбички в устата – симптоми, причини и лечение

Facebook
Twitter
LinkedIn

Оралната кандидоза е често срещан проблем, който може да се появи поне веднъж в живота ви, още в детска възраст. Особено предразположени са малките деца, които не познават още принципите на добра лична и орална хигиена, пипат всичко, след което бъркат в устата си.

Гъбичките в оралната област могат да възникнат при всеки – при бебе, дете и възрастни. Как да разберете дали имате гъбички в устата и кои са методите за лечение? Останете с нас, за да научите повече по темата.

Причини за поява на гъбички в устата

Причинява се от бактерията Candida Albicans. Основните предпоставки за поява са:

 • лоша орална хигиена – сред най-често срещаните причини е лошата орална хигиена, натрупването на зъбна плака, която под влиянието на слюнката се видоизменя и превръща бактериите в патогени;
 • спад в имунитета – при понижаване на естествените защити на организма болестотворните микроорганизми, като Candida Albicans, проникват и ср развиват много по-лесно. Придобитият и вроденият имунен дефицит е сред основните причини за орална кандидоза;
 • медикаментозни лечения – понякога прием на антибиотици, кортикостероиди и цитостатици могат да бъдат причина за появата им, които най-често се появяват по гениталиите и устната кухина;
 • други болести – диабет, тумори и заболявания на кръвта могат да създадат предпоставка за този проблем;
 • автоимунни заболявания – болести, като ХИВ и СПИН, могат да бъдат причина за това състояние.

Това са основните фактори, които могат да причинят гъбички в устата. Всички те се коренят в понижена устойчивост на организма да се справи с болестотворните бактерии.

Симптоми на орална кандидоза

Гъбичното заболяване се характеризира с прекомерното размножаване на гъбичката Candida в устната кухина, което може да се изрази със следните няколко симптоми:

 1. Бели петна най-често се появяват от вътрешната страна на бузите, на горната част на небцето, езика и под него. Те наподобяват малки мехурчета.
 2. Парене и дискомфорт – тези симптоми могат да засегнат както вътрешната част на устата, така и външната. Най-често се изпитват по време на хранене или прием на течности.
 3. Болки – при дъвчене на храната и преглъщане може да се появи болка, която да бъде вследствие на гъбички.
 4. Кървене – понякога, при по-напреднал ход на инфекцията и липса на навременни мерки, може да се появи и кървене, което се наблюдава най-често при хранене и миене на зъби.
 5. Лош дъх и неприятен вкус
  Поради наличието на инфекция, много често възникват неприятни симптоми, като лош вкус и дъх, които могат да повлияят и на самочувствието.

Как да се справите с гъбичките в устата?

В днешно време съществуват много медикаменти, които могат да се приложат като част от домашното лечение. Те са с фунгицидно действие и атакуват бактериите, което възпрепятства тяхното размножаване и води до унищожаването им.

Тези средства с противогъбично действие могат да бъдат под формата на кремове, спрейове, гелове, течности, прахообразни лекарства, които се разтварят с вода и други. Има голямо разнообразие от лекарства, които могат да помогнат за премахването на гъбичките в устата. Важното е да се посъветвате с вашия дентален специалист, който да ви насочи към правилните медикаменти.

Има билки и народни средства с противовъзпалително и фунгицидно действие, като градински чай, сода бикарбонат и други.

Не забравяйте, че съществена част от лечението и предпазване от последваща поява на състоянието, е поддръжката на добра орална хигиена. Това може да се случи чрез комбинирани действия – щателно и ежедневно почистване вкъщи с подходящи средства, като вода за уста, паста за зъби и четка за зъби, както и профилактични прегледи при денталния специалист. Там може да се възползвате от услуги, като премахване на зъбна плака, която държи патогените далеч.

Доверете се на висококачествени продукти за орална грижа и съветите на вашия специалист, за да се радвате на здрава и защитена усмивка.

Защо Dental Care Center е правилното място за поддържане на усмивката?

Една от най-честите причини за поява на гъбички в устата е лошата дентална хигиена, която може да бъде избегната при следване на съвети и насоки от нашите дентални специалисти.

В дентален център Dental Care ще се погрижим за вас, като проследим състоянието ви, направим индивидуална оценка на проблемите и ви посъветваме за последващи методи за овладяване и лечение.

Нашите опитни специалисти ще ви дадат съвети как да провеждате домашно лечение и да поддържате устната си хигиена на високо ниво, за да не ви се налага да се справяте с орална кандидоза отново.

В допълнение, с нашите висококачествени процедури, като премахване на зъбна плака и почистване на зъбен камък, благодарение на иновативни и професионални технологии, ще се възпрепятства развитието на патогени.

Запазете удобен
за Вас час тук:

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?