Четка за брекети – как и защо се използва?

Четка за брекети – как и защо се използва?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Инвестирането на средства в поставяне на ортодонтски апарати, е част от  мисията за постигане на перфектната усмивка. Хигиената по време на тази процедура има изключително важно значение в общото състояние на зъбите – освен прави и естетически красиви, те трябва да бъдат и здрави. Същото важи и за венците. Носенето на брекети, изисква тяхното качествено почистване.

Какво представлява четката за брекети

Вследствие на храната, която приемаме и остатъците от нея, които полепват в междузъбното пространство, както и натрупаните епителни клетки и слюнка в устната кухина, предизвикват наслояване на плака. Нейното почистване има ключова роля в състоянието на усмивката ни.

Брекетите, особено несменяемите модели, натрупват плака в големи количества и изискват често почистване, което да поддържа зъбите и венците ни в добро състояние. Постигането на тази цел чрез употреба на обикновени средства, може да бъде трудно и недостатъчно ефективно. За целта, има изобретени четки, които са специално проектирани за почистване на брекети. 

Ефективната и качествена четка включва:

  • Гъвкави и меки влакна, които са оформени по специален начин, който осигурява проникването на косъмчетата до всеки участък; 
  • Заоблена глава и тесен врат, които позволяват лесната проходимост навсякъде в устната кухина;
  • Ергономична дръжка, която да бъде лесна за огъване и извършване на правилна техника по почистване, както и да бъде ъглова или заострена.

Има както ръчни модели, чието движение контролираме самостоятелно, така и акумулаторни четки, които чрез пулсиращите си движения проникват в дълбочина между всяка гънка и неравност на апарата. 

Едни от най-ефикасните предложения на пазара са интерденталните четки за брекети, които се предлагат в комплект за почистване, включващ една дръжка, различни по размер глави, а в някои разновидности –  паста и конци, подходящи за почистването им.

Кога и как се използва

Прието е почистването на зъбите, независимо дали имаме ортодонтски апарати или не, да се случва минимум два пъти на ден – сутрин след закуска и вечер преди лягане. 

Най-подходящо е да се извършва след всяко хранене. 

В случай, че сме навън и не е удобно да осъществим този процес, можем да използваме вода за уста или конци за зъби. 

Почистването на брекетите е по-деликатен процес, който изисква първо да четкаме повърхността на зъбите, които нямат ортодонтски апарат, след което с внимателно и прецизно да обходим цялото пространство, където брекетите се разполагат. Процесът се извършва активно, минимум 3 минути, докато не усетим повърхността напълно почистена от плаката. Движенията с четката трябва да бъдат във всички посоки и да обхващат и най-малките пространства.

Правилната употреба на четката по време на ортодонтското лечение, е изключително важно, защото поддържа зъбите и венците ни в здравословно състояние и възпрепятства поява на възпаления на венците и инфекции. При некачествено извършена хигиена, плаката може да увреди зъба и да предизвика кариозен процес.

Защо да се доверя на професионалистите от Dental Care

Ортодонтията е област в денталната медицина, която изисква наличие на богат опит и професионализъм на високо ниво. 

За целта, можем да се доверим на екипа на дентален център Dental Care Center, който да участва в цялостния процес по подобряване на на нашата усмивка – поставяне на ортодонтски апарати, профилактиката, поддръжка на хигиената, оценка на прогреса и замяна на елементи при необходимост. Като признателност за нашето доверие, ние ще получим качество и ефективност на достъпни цени.

Правилното ортодонтско лечение, вследствие на което се постига здрава и красива усмивка, изисква еднакво положени усилия както от наша страна, като стриктно и правилно се грижим за зъбите и брекетите си, така и от страна на специалиста по ортодонтия. 

Запазете удобен
за Вас час тук:

октомври 2023
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?

Разгледайте продуктите за грижа на vVardis