Глосит – значение, причини, симптоми и лечение

Facebook
Twitter
LinkedIn

Знаете ли, че езикът е едно от най-чувствителните места в човешкото тяло и въпреки неговите малки размери, здравето и състоянието му е много важно за цялостното благополучие на организма.

В някои случаи обаче може да възникнат проблеми в областта. Сред най-често срещаните заболявания се откроява глоситът.

Какво представлява? Научете повече за възпалението на езика, наречено глосит, в следващите редове, както и методите за лечение и симптомите, по които да го познаете. Повече по темата споделя нашия екип от дентален център Dental Care Center.

Какво е глосит?

Това е състояние, характеризиращо се с възпаление на езика, което може да сериозен дискомфорт в областта на устната кухина. При това състояние езикът може да стане изключително чувствителен и да промени своята обичайна текстура или цвят.

Причини и симптоми

Причините за протичането на този възпалителен процес могат да бъдат разнообразни, като най-често срещаните такива, които екипът ни откроява, са:

  1. Недостиг на витамини и минерали – понякога при дефицит на някои микроелементи, като желязо, витамин B12 и фолиева киселина, може да доведе до развитието на това възпаление и склонност към различни инфекции.
  2. Алергични реакции – алергиите към някои храни, лекарства, козметика или продукти, които използвате в областта на устната си кухина и устните, могат също да причинят възпаление на езика.
  3. Инфекции – бактериални или гъбични инфекции в устата могат да доведат до състоянието.
  4. Механични увреждания – травми, раздразнение от зъбни апарати и устройства, използвани за стоматологични цели, като ортодонтско лечение, имплантология и други, могат да доведат до неприятното състояние. 

В допълнение, сред рисковите фактори, които могат да доведат до това възпаление в областта на устната кухина, носещо сериозен дискомфорт, е и лошата орална хигиена. Недостатъчно честото миене на зъби, формирането на бактериална плака, под влиянието на слюнката и други фактори, често създава отлична предпоставка за възпаления и инфекции от различен характер.

Сред симптомите на глосит се определят болка, повишена чувствителност, усещане за парене в областта на езика, подуване, промяна на цвета му, като най-често той може да стане по-блед или да почервенее. Освен да промени цвета си, може да се промени и текстурата – поради загубата на папили се наблюдава заглаждане на повърхността. 

Лечение на глосит и методи за превенция

Сред леченията и методите за превенция се окачествяват следните няколко:

  1. Лечение с билки – съществуват различни растителни екстракти и цели растения, като смрадлика, алое вера и други, които имат антисептично действие и могат да помогнат за успокояване на възпалението и облекчаване на дискомфорта.
  2. Прием на витамини и минерали – ако глоситът се дължи на недостиг на минерали и витамини, може да предприемете прием на хранителни добавки, които най-често включват желязо, витамин B12 и фолиева киселина.
  3. Прием на медикаменти – вашият дентален специалист или УНГ може да ви предпише антибиотично лечение, както и други медикаменти, за овладяване на глосита.
  4. Поддържане на добра устна хигиена – тя е в основната на здравето на устната кухина. Редовната употреба на четка за зъби с цел почистване на плаката и превенция срещу образуване на камък, в комбинация с вода за уста води до превенция на възпалителни процеси.
  5. Редовна профилактика при стоматолог – редовните посещения при зъболекар са също от съществено значение, тъй като те могат да идентифицират и лекуват ранни признаци на глосит или други устни проблеми.

От екипа на дентален център Dental Care искаме да ви напомним, че чрез действия, като почистване на зъбен камък и редовни профилактични прегледи, проблемите могат да се идентифицират в начален етап преди да възникнат усложнения. Това е важно за навременното им разрешаване.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?