Бели петна по зъбите – от какво се получават?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Забелязвали ли сте поява на бели петна по зъбите? Това е много често срещано явление, което хората рядко приоритизират, а всъщност е важно да се знае от какво се получава и за какво сигнализира.

От екипа на дентален център Dental Care сме тук, за да ви обясним повече относно белите петна по зъбите, при кои хора възникват, как се лекуват и кои са методите за премахване. Вижте следващите редове, за да научите всичко важно и синтезирано по темата.

Какво представляват белите петна по зъбите?

Те представляват промяна в цвета на зъбния емайл. Те имат различна структура и плътност от тази на нормалната зъбна повърхност и се отличават лесно поради своя ярък и открояващ се от естествените дъвкателни органи цвят.

Този проблем може да се развие поради различни причини, които да променят структурата и да доведат до появата на тези петънца.

Белите петна по емайлната повърхност могат да възникнат при всяка възрастова категория, като най-често се срещат при децата, които ядат много сладки храни и при хората с лоша орална хигиена.

Кои са най-често срещаните причини за появата им?

Най-често срещаните причини за появата на бели петна по зъбите, са:

  1. Лоша устна хигиена – най-често се причинява от недостатъчно добра хигиена, особено в комбинация на прекомерната консумация на храни и напитки, богати на захар.
  2. Кариес – могат да бъдат причинени и от първоначалния етап на протичащ кариозен процес. Причината за възникването се дължина деминерализацията на зъбния емайл и дентина. Поради причината,че те са по-малко минерализирани, цветът им е по-наситен.
  3. Флуороза – при прекомерна употреба на продукти за орално здраве със съдържание на флуорид често възниква състояние, наречено флуороза. То може да засегне емайла и дентина и да предизвика процес на деминерализация, което от своя страна да бъде причина за поява на различни по цвят петънца.
  4. Фрактури – в някои случаи могат да бъдат причинени от дентални фрактури или дефекти във вътрешността на дъвкателния орган, които могат да причинят различни изменения в цвета на емайловата повърхност.

Как се лекуват?

За да се проведе лечение, на първо място е необходимо да се определи причината за поява на това състояние. Ако това е причинено от фрактура или кариес, денталният специалист ще насрочи лечение след диагностициране. Това може да бъде премахване на засегнатите тъкани и обтурация с естетичен материали, като фотополимер, който да отстрани зъбните несъвършенства.

Като превенция на това състояние от Dental Care съветваме да използвате минимално количество паста за зъби с флуорид, да намалите консумацията на храни и напитки с високо съдържание на захар и да провеждате правилна и ежедневна орална хигиена. Почиствайте добре дъвкателните органи както на леснодостъпните, така и на труднодостъпните места. Може да използвате конец или вода за уста като помощно средство за целта.

Защо да се доверите на съветите за лечение от Dental Care Center?

Ако имате бели петна по зъбите, е препоръчително да посетите денталния си специалист. Въпреки че причините за появата могат да бъдат много и различни, най-често това не е просто един естетичен проблем, който повлиява вида на усмивката ви, но и индикация за нещо друго.

От дентален център Dental Care сме тук, за да установим причините за наличието на този проблем и да ви помогнем с ценни съвети за разрешаването му.

Често срещана причина за тази промяна в цвета на дъвкателните органи е недостатъчно добра орална хигиена, с която ние можем да ви помогнем. Освен консултация и щателна оценка на устната ви кухина, можем да извършим почистване на зъбна плака и почистване на зъбен камък, което да отстрани наслоените патогени.

Запазете удобен
за Вас час тук:

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?