Защо да изберете паста за зъби без флуорид?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Пастата за зъби е едно от задължителните хигиенни средства, които трябва да присъстват във всеки дом. Тя участва в ежедневната рутина и изборът им е много важен за състоянието на вашите зъби.

Има много модели на пазара, но основно се разграничават според състава си – с флуорид или без. Защо е препоръчително да избирате за ежедневната си употреба модели без тази съставка и какво е мнението на специалистите? Научете повече от нашите специалисти в дентален център Dental Care.

Какво представлява флуорида и къде намира приложение?

Това е химичен елемент с атомен номер 9 и химичен символ F. Той е част от група на халогените в периодичната таблица и се характеризира с висока реактивност.

То представлява съединение на флуора и в естествената си форма е газ.

Участва в повечето видове средства за дентална хигиена, като вода за уста, както и пасти за зъби, включително и в детските предложения на пазара.

Характеризира се с отличното си почистващо действие, което го прави толкова употребяван в пастите за малки и големи, включително и в тези с избелващо действие.

Кое е най-правилното решение – със или без флуорид?

За да изберете какъв вид паста да изберете за почистването на вашите зъби, трябва да се запознаете с предимствата и недостатъците на флуорида.

Предимства:

  • предпазва от кариеси – това вещество създава защитен слой върху емайла, който предпазва от навлизането на патогенни микроорганизми;
  • предпазва достъпа и развитието на бактериите – чрез образуването на защитен слой, микроорганизмите много трудно могат да проникнат и да се развият. Веществото може да унищожи кариозния процес в зародиш, като забави растежа и се бори с процеса на реминерализация;
  • достатъчни са малки количества – за възрастните хора са достатъчни 4 мг на ден, което означава, че пастите с такова участие се характеризират с по-икономична употреба.

Недостатъци:

  • агресивно действие – при използване на по-големи количества флуорид, особено при избелващите пасти за зъби, може да се наблюдава по-голяма чувствителност на дъвкателните органи;
  • не са подходящи за малки деца – тези продукти са непрепоръчителни за малчуганите, защото могат да погълнат неопределено количество от тях и дори да се предизвикат алергични реакции;
  • прекомерната употреба предизвиква флуороза – когато не спазвате интензитета на употреба, използвате прекомерно количество или самият продукт е по-агресивен и с високо съдържание на флуорид, това може да бъде проблем. Флуорозата се изразява чрез поява на бели петна по зъбната повърхност, които с времето потъмняват и повлияват естетиката на усмивката ви;
  • влияе на Микробиома – навлизането на прекомерно количество флуорид чрез пастата, в комбинация с други неща, в които се съдържа, като чешмяна вода, може да се увреди чревната флора и благоприятната киселинност на средата.

Мнението на професионалистите в областта на денталната медицина е че е необходимо да се комбинират пасти за зъби със и без съдържание на тази съставка.

Използвайте продукт за ежедневната хигиена, който да употребявате сутрин и вечер или след всяко хранене за премахване на остатъците от храна и мъртви клетки. В допълнение може да използвате 2-3 пъти седмично продукт със съдържание на тази съставка, който да създава предпазен микрофилм върху зъбната повърхност и да предпазва от кариеси.

Защо да се доверим на съветите от специалистите в Dental Care Center?

В дентален център Dental Care Center ще получите не само грижа на място, която да предпазни зъбите ви от увреждане, но и ценни съвети, които да следвате в домашни условия.

Възползвайте се от достъпните цени на услугите ни, като премахване на зъбна плака или почистване на зъбен камък, които да поддържат усмивката ви красива и здрава.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?