Всичко за кътниците – никнене, вадене и проблеми

Facebook
Twitter
LinkedIn

Един от най-неприятните моменти, свързан с устната кухина, е никненето на зъб, особено на кътниците, които за разлика от резците, разполагат с 3 корена. Горните обаче разполагат с по 4. Това значително може да усложни процеса и той да бъде съпроводен с много неприятни симптоми.

От дентален център Dental Care ви споделяме повече по темата относно никненето на тези дъвкателни органи при децата и при възрастните, кога се сменят и какви са симптомите, съпровождащи процеса.

Никнене на кътници – кога растат?

Те могат да излязат още докато вашето дете е бебе – до първата година. Най-често излизат последни, след резците и кучешките. Могат да излязат последователно или наведнъж.

Случаите варират и могат да зависят от много фактори, включително генетичния. Те се разграничават на първи, втори и трети, като последните са познати още като мъдреци.

Симптомите, които съпровождат никненето, могат да бъдат болка, загуба на апетит, невъзможност за консумация на твърди храни, повишена телесна температура, оток и общо неразположение.

Чест симптом, който се наблюдава при бебетата, е много повишено слюноотделяне. Възможно е да има зачервяване и подутина на мястото, ако в близките дни ще проникне горната част на зъба през венеца.

Сменят ли се кътниците?

Процесът по сменяне отново няма точен период, като най-често се случва след 7-годишна възраст. Млечните зъби се заменят от постоянните, чиято цел е да служат за естетическа и дъвкателна функция през целия живот на човек.

Изключение правят третите, наричани още моляри или мъдреци. Не всеки човек разполага със зародиши на трети кътници, но при тези, които има наличие на такива, те никнат най-често в тийнейджърска възраст.

В кои случаи се налага вадене на кътници?

Ваденето може да се налага в различни случаи, когато проблемите с тези зъби могат да доведат до усложнения. Някои от случаите, в които най-често се налага екстракция, са:

  1. Недостатъчно пространство – понякога, в зависимост от структурата на дъвкателните органи и тяхното разположение, е възможно да няма достатъчно място, което да доведе до изкривяване, промяна в положението и увреждане. 
  2. Проблеми с растежа – в някои случаи, нормалното проникване на зъба през венеца и неговия растеж, могат да бъдат затруднени. Когато дъвкателния орган не може да проникне изцяло, е възможно да е необходима екстракция. В противен случай могат да се развият инфекции, неприятни симптоми, като болезненост и други.
  3. Мъдреци – структурата на третите молари често е неподходяща за запазване и използване на дъвкателната функция на зъба. Това е една от най-честите причини за вадене.
  4. Ортодонтско лечение – понякога може да се наложи екстракция на кътник, който да подпомогне пренареждането на останалите дъвкателни органи.

Защо Dental Care Center е правилното място за грижата за вашите зъби?

В дентален център Dental Care Center разполагаме с опитни и квалифицирани професионалисти, които да се погрижат за вашата усмивка, независимо от възрастта ви.

След щателна оценка можем да преценим цялостното ви състояние.

Ако търсите средство за облекчаване при децата по време на поникване – нашите стоматолози ще ви препоръчат висококачествени и ефикасни мехлеми и лекарства, изцяло съобразени с възрастовата категория, здравословното състояние и нуждите на най-малките.

Доверете ни се през целия процес – от поява на симптомите до цялостното изникване на дъвкателните органи.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?