Какви са причините за ваденето на мъдрец и как да се погрижим за него?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Повечето от вас най-вероятно са се сблъскали с третите моляри, познати още като мъдреци. Те са последните зъби както по разположение в устната кухина, в края на горната и долната челюст, така и по процес на избиване – най-често времето, в което могат да ви създадат проблем е около 20-тата годишнина.

Въпреки че има хора, които нямат зародиши на тези зъби, по-голямата част от населението изпитва дискомфорта от появата им. Независимо от факта, че са зъби, те рядко имат някаква функция в устната кухина, която да ги окачестви като равнопоставени дъвкателни органи и в повечето случаи се премахват. Защо е необходимо ваденето им?

Какво представляват мъдреците и защо са толкова проблемни?

Мъдрецът е последният зъб в челюстта на човека. Той е част от нормалното развитие на зъбната редица, но поради няколко причини, той може да създаде проблеми и да бъде причина за вадене.

Зъбът се нарича така, защото той се появява, когато човекът става “по-мъдър” и навлиза във възрастта на зрялост. Но всъщност не е необходим за функционирането на челюстта и останалите зъби, което в повечето случаи го превръща в проблем и предимствата от присъствието му са минимални.

Поради липсата на достатъчно пространство в челюстта, той обикновено се появява късно и не може да се развие нормално, което води до редица проблеми, включително и поява на гной, импакция и много други.

Той може да бъда поникнал и непоникнал, като в зависимост от неговото разположение и степен на развитие се определят и методите за третирането му.

Кои са причините за вадене на мъдрец?

Както вече стана ясно, те могат да бъдат проблемни и то по много параграфи. Най-честите причини, поради които след щателна оценка от дентален специалист, се налага ваденето на третите моляри, са:

 • Недостатъчно пространство – поради късното му изникване често не може да се постави правилно в редицата. Това се дължи на липсата на достатъчно пространство. Обстоятелството може да доведе до това, че частта на зъба, която е над венеца, да бъде заклещена, което прави почистването му трудно. Това прави мъдреците податливи на заболявания;
 • Неправилно разположение – може да се появи в неправилна позиция, да бъде наклонен или хоризонтално разположен. Това може да предизвика проблеми при хранене, почистване на зъбите и може да повлияе на останалите дъвкателни органи;
 • Импакция – когато се появи частично и не е излязъл изцяло от венечната област, той не може да се развие напълно. Импактираният мъдрец може да предизвика болка, подуване, възпаление и рискове за здравето на другите дъвкателни органи, намиращи се в съседство;
 • Разрушени зъби – когато няма достатъчно пространство за него, той започва да си “проправя” такова. Това може да причини дискомфорт, да повлияе върху целостта на съседно разположените зъби, да да доведе до разрушение от кариеси или други зъбни проблеми поради трудността при почистването му. Ако третият моляр е сериозно увреден и не може да бъде възстановен, ваденето е най-добрият избор;
 • Предварителна мярка – в някои случаи, стоматолозите препоръчват ваденето на мъдрецът предварително, преди да се появят проблеми, като предпазна мярка. Особено при опасност от засегнат нерв.

В общия случай, мъдреците и проблематичното им състояние могат да предизвикат оток, поява на гной, повишаване на телесната температура, болка с различна интензивност, проблеми при хранене и възпаления.

Тези проблемни трети моляри се наричат ретинирани и при наличие на тяхното присъствие, се налага премахване. В повечето случаи, особено при наличие на усложнения, се налага оперативна намеса.

Какви следоперативни грижи да осъществявате?

След ваденето на мъдреца, грижите не спират. Важно е да се доверите на добър дентален специалист, който да ви даде насоки, които да следвате. Най-често следоперативната грижа включва:

 • Ограничаване на физическата активност – намалете движението и се въздържайте от спорт или други напрегнати дейности в рамките на няколко дни след процедурата. Това се налага, за да не се предизвика кръвотечение;
 • Прием на аналгетици – приемайте предписаните аналгетици, за да облекчите болката и дискомфорта;
 • Антибиотично лечение – приемът на антибиотик е сред основните аспекти от следоперативната грижа. По този начин, раната ще зарасне по-бързо и ще се избегнат инфекции и последващи възпаления. Антибиотичното лечение се извършва само и единствено след консултация с лекуващия дентален специалист и с лекарско предписание;
 • Хранене – периодът след ваденето на мъдрецът е деликатен. През него е добре да се приемат меки и течни храни, за да се предотврати нараняване на областта;
 • Пазете областта чиста – след процедурата, спазвайте режим на устна хигиена, но избягвайте да чистите директно около мястото на ваденето. Използвайте подходяща вода за уста, която да елиминира бактериите;
 • Посещения при стоматолога:  – тази мярка е необходима, за да се уверите, че заздравянето е правилно и няма усложнения.

Важно е да спазвате всички инструкции и препоръки на вашия стоматолог, за да се грижите правилно за мястото след ваденето и да предотвратите проблеми в бъдеще. Не пренебрегвайте нито един зъбен проблем.

Отделяйте време за грижа за устната си кухина, за да запазите зъбите си здрави и усмивката си красива, и да избегнете усложнения след такъв тип процедури по премахване.

За отлична устна хигиена се доверете на дентален център Dental Care, където услугите ни се извършват професионално и на достъпни цени.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?