Смрадлика – как помага на венците?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Съществуват някои натурални помощни средства, които да ви помогнат да се справите с проблеми с възпалените венци. Сред най-популярните билки, доказали своето ефикасно действие в областта на пародонтологията, се класифицира смрадликата.

Вижте какво споделят нашите специалисти от екипа на дентален център Dental Care за ролята на смрадликата и действието ѝ в полза на заболявания на венците, като гингивит и пародонтоза.

Повече информация за смрадликата и нейните свойства

Смрадликата научно се нарича Cotinus,  като в социалните и медицинските среди се среща още под наименованието тетра. Познати са два вида от семейството – американска и обикновена смрадлика.

Тази билка има много дълга история и широко приложение в медицината през вековете, включително и за лечение на заболявания с устната кухина и по-специално венците. Тя е популярен вариант в тази област поради своите антибактериални, противовъзпалителни и успокояващи свойства.

От Dental Care споделяме някои от най-важните свойства на билката, които я правят добър помощник в справянето с пародонтита и други проблеми с венците:

  1. Противовъзпалително действие – в нея се съдържат вещества, които могат да намалят възпалението в областта на устната кухина, които често се свързват със заболявания, като гингивит и пародонтоза.
  2. Антибактериално действие – активните съставки в нея, като флавоноиди, етерични масла, биохимични вещества, могат да помогнат в борбата с бактериите, които предизвикват инфекции и други проблеми с венците.
  3. Успокояващ ефект – етеричните масла в състава ѝ могат да помогнат за успокояване и облекчаване на болката и дискомфорта.
  4. Ускорено заздравяване на рани в устната кухина – благодарение на биохимичните вещества и флавоноидите, може да стимулира заздравяването на рани по венците и да помогне за бързото им оздравяване.

Начин на приложение на смрадликата

Най-популярният начин за приложение на билката при проблеми с венечната лигавица е чрез отвара от стръковете на растението или използване на пакетчета чай. Важно е да спазите пропорциите на вода и билка, за да се получи отвара с нужната наситеност, която да повлияе на възпалението.

Най-често за 1 литър отвара се използва половин или цяло пакетче смрадлика. Водата трябва да бъде вряла и да се направи запарка, за да могат всички активни вещества да се усвоят възможно най-добре от течността.

Изчакайте около 30 минути, след което отцедете листата и оставете отварата да изстине. Когато вече е на стайна температура или дори е хладка, може да предприемете жабурене, като е важно да не пиете от билковата отвара.

Повтаряйте това действие всеки ден в продължение на поне 10 дни и изпълнявайте 3-4 пъти дневно.

За още по-ефективно и бързо действие може да комбинирате с лайка.

Защо да се посъветваме със специалистите в Dental Care Center?

Въпреки доказаните свойства на тази билка и ефективното приложение чрез жабурене на отварата, е препоръчително да не се доверявате само на този метод на лечение, защото той може да помогне за овладяването на ситуацията, но рядко до цялостното разрешаване на проблема.

От дентален център Dental Care ви съветваме да се се свържете с нас при евентуални симптоми, като кървящи венци, болка в областта на венечната лигавица, лош дъх, чувствителни зъби и други. Това може да помогне за възпрепятстване на усложнения, като развиване на пародонтоза, разклащане и загуба на зъби и дори стопяване на костта.Ние имаме индивидуален подход към всеки пациент и ще обсъдим с вас всяка възможност за лечение, като премахване на зъбна плака, медикаментозно лечение и дори бабини рецепти, които могат да помогнат за възвръщане на доброто дентално здраве.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?