ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБЕН КАМЪК

Почистване на зъбен камък

Повечето хора могат да забележат по-твърд и различен от естествения цвят на зъбите налеп, който се разполага върху венечната линия. Това наслагване се нарича зъбен камък и освен че влияе на естетиката на усмивката, може да се окаже критично за оралното здраве.

Научете повече за зъбния камък, какво го причинява, защо е необходимо да бъде почистено и как се извършва същинския процес на премахване.

В дентален център Dental Care Center извършваме висококачествено и професионално почистване на зъбен камък с отношение към детайлите и прецизност..

Какво представлява зъбният камък?

Това е твърд налеп, който се образува по повърхността на зъба. Разполага се върху границата на венеца и с времето структурата му става още по-твърда и трудна за отстраняване.

От какво се получава?

Образува се по повърхността на зъбите в резултат на процес на минерализация. При смесването на микроорганизмите в устната кухина с органичните вещества, намиращи се в устата, се образува зъбна плака.

Тя прилича на невидим лепкав слой, който се позиционира върху повърхността на зъба. Ако не се почисти до няколко часа започва да се видоизменя, да променя текстурата и цвета си.

Когато плаката, от своя страна, не се отстранява ефикасно на ежедневна база, само за едно денонощие тя започва да се втвърдява, а до няколко дни се превръща в минерализираната структура, позната като камък.

Невидимият слой започва да придобива жълтеникав цвят и да променя естетиката на усмивката.

Защо е необходимо премахването му?

Освен че влияе на естетиката на усмивката, зъбният камък има много по-сериозна роля в здравето на устната кухина и по-специално зъбите и венците.

Наличието му представлява идеална среда за колонизиране на патогенни микроорганизми, което може да доведе до възпаление на венците и пародонтални заболявания, като пародонтит и гингивит.

Освен това, тази минерализирана структура може да причини болки, дискомфорт, повишена чувствителност при консумация на топли и студени храни, лош дъх, кървене, отдръпване на венците и други неприятни симптоми.

При задълбочаване на състоянието е възможно да се достигне до много сериозни усложнения, като засягане на зъбните структури, разклащането и дори загубата на зъби.

Поради тази причина е важно тези наслоения да се премахват и да се поддържа добра орална хигиена, включваща щателно почистване на зъбите поне 2-3 пъти дневно. Препоръчително е да включите и почистване с конец за зъби, за да достигнете на местата, които са недостъпни за косъмчетата на четката.

Стъпки по почистване на зъбен камък

Почистването на зъбен камък е важна процедура, която е препоръчително да се извършва веднъж на всеки шест месеца, особено при пациенти със склонност към пародонтални заболявания.

Процедурата помага за поддържането на здравето и красотата на устната кухина. Този процес се извършва от квалифициран дентален специалист и включва следните стъпки:

  • Оценка на състоянието на зъбите и венците

На първо място стои извършването на профилактичен преглед, при който се прави пълна оценка на оралното здраве. Определят се всички проблеми и степента на усложнение на пародонталното възпаление.  Визуалната оценка може да бъде подкрепена от панорамна рентгенова снимка при необходимост. 

    1. Използване на ултразвуков уред
      След като са определени целите и състоянието на пациента, следва същинската част – почистването. За целта се използва професионална EMS Air-Flow технология, при която се извършва цялостно, ефективно и бързо отстраняване на наслояванията, дори в най-труднодостъпните места. Този метод е ефективен и безболезнен, осигуряващ бързи резултати. Едно от най-важните предимства е че действията не водят до увреждане на емайла.
  • Полиране

След като всички твърди налепи бъдат подложени на почистване и са отстранени, следва да се извършат довършителните стъпки. Тук се включва и полирането, което гарантира гладкостта и блясъка на повърхността на зъбите.

  1. Инструкции за грижа в домашни условия
    След приключване на почистването, пациентът получава инструкции за поддържане на оралната хигиена у дома. Тук се включват насоки за правилна техника на четкане, използване на конци, вода за уста и други, което да помогне за овладяване на възпалението на венечните тъкани.

Защо да изберете Dental Care за професионално почистване?

Dental Care Center е специализиран дентален център за извършване на клинично почистване на зъбна плака и камък. Съсредоточаването на професионалния опит на нашия квалифициран екип в извършването на тази процедура ни прави специалисти в поддържането на здравето на усмивката.

За целта използваме висококачествено оборудване и иновативни методи за грижа и превенция на пародонтални заболявания.

Имаме индивидуален подход към всеки пациент и определяме подходящите методи за лечение според индивидуалните нужди.

Вземете сега

Разгледайте нашият блог

zabni-implanti-2

06.07.2021 г.

ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБЕН КАМЪК – КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

Възпаление на венците

19.08.2021 г.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ – КАКВА Е ПРИЧИНАТА?

Гел за възпалени венци 1 - усмихната двойка

19.08.2021 г.

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Къде може да ни намерите:

Dental Care Center

02/ 494 97 97
office@dentalcare.bg

PARK CENTER, ЕТ. 3,
БУЛ. АРСЕНАЛСКИ № 2,
ГР. СОФИЯ