Какво трябва да знаете за никненето на зъби?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Никненето на зъби е неизбежен период в живота на всеки човек, който започва още с първите месеци след раждането и може да продължи до зряла възраст. Често се съпътства от неприятни симптоми, предизвиква дискомфорт, а при най-малките се понася по-тежко.

Какво трябва да знаете за целия процес по никнене на зъби при бебета и възрастни, кои са методите за успокояване и действат ли наистина? От дентален център Dental Care ще ви споделим важната информация по темата.

Как изглеждат венците при никнене на зъби?

За да се подготви за новоизлизащия дъвкателен орган, венецът търпи промени и често е сред първите признаци за настъпващото събитие.

Венците могат да се видоизменят и при тях се наблюдават следните белези:

  1. Червен кръг – появата на такъв, който се образува върху венеца, на мястото, където предстои никнене на зъба, се счита за нормален симптом.
  2. Оток – друг признак, който се наблюдава при почти всички хора, е поява на подутина и лек оток на мястото. Понякога е възможно дори отичане на бузата. Това се дължи на кръвообращението и нарастващата клетъчна активност в областта.
  3. Поява на бяло петно – почти непосредствено преди поява на новия дъвкателен орган, е нормално венецът да побелее. Дължи се на минерализацията на венеца.
  4. Поява на горната част на зъба – Следи от появяващите се дъвкателни органи – когато започнат да пробиват през венечната тъкан, горната част на дъвкателните органи вече е видима и може да се открои с просто око. Може да изглежда като прорез, вследствие на никненето.

През цялото това време е напълно нормално да изпитвате повишена чувствителност, болка, изтръпване, дискомфорт при хранене, обилно отделяне на слюнка. Възможно е повишаване на телесната температура и поддържане на субфебрилна такава, особено при бебетата и по-малките.

Има ли разлика при никненето на различните видове зъби?

Въпреки че процесът е еднакъв, съществува разлика при съответните видове.

Млечните, особено горните и долните резци, изникват по-лесно и бързо, като понякога този процес се случва почти незабележимо от страна на родителите.

Кучешките се смятат за по-проблемни и при тяхната поява е възможно да се наблюдават повече симптоми и по-голяма продължителност за растеж.

Кътниците се смятат за най-сложни. Първите и вторите молари разполагат с повече корени – 4 на брой, откъдето произтича и усложнението в целия процес.

Най-проблемни за растеж и съпътствани почти винаги с болка, температура и дискомфорт, са третите молари – мъдреците.

Как да успокоите бебето при никнене на зъби?

Най-малките преживяват по-тежко състоянието, а когато това е в период, в който те още не могат да се изразяват правилно и да споделят тревогите си, мисията става още по-трудна.

За щастие, съществуват множество варианти за облекчаване на дискомфорта и болката. Педиатрите и квалифицираните професионалисти в областта на детската стоматология препоръчват използването на лекарства за понижаване на телесната температура, ако се наблюдава повишаване.

Те могат да изпишат още медикаменти за локални приложение, като пасти и гелове, които изстудяват, успокояват и намаляват болката. Геловете могат да бъдат с изцяло натурален състав, включващи различни растителни екстракти, както и да съдържат лидокаин и други обезболяващи вещества.

Кои бабини рецепти са доказани като ефикасни при никнене на зъби?

Освен медикаментозно лечение чрез перорално или локално приложение, съществуват и бабини рецепти, доказали своята ефективност. Такива са:

  1. Лайка – смята се, че тя има болкоуспокояващи свойства. При най-малките може да приготвите чай от билката, след което да използвате тампон или марля за нанасяне върху венците.
  2. Лед – смята се, че ледът може да облекчи до известна степен болката при това състояние. Може да използвате ледени близалки, както и да замразите плодове, които да дадете на най-малките да смучат.
  3. Витамин C – използването на витамина в течен вариант чрез прилагане директно върху венеца се смята като метод за намаляване на болката. Ако искате да приложите витамин C при деца под 1-годишна възраст, трябва да се консултирате с педиатър.

Защо да се доверите на съветите от специалистите в Dental Care Center?

Целият екип на нашия дентален център има богат опит с никненето на зъби при малки и големи. Поради този факт, всеки един от нас е готов да ви помогне в процеса, да ви запознае с правилните методи за обезболяване, да ви предпише лекарства, гелове и други, прилагащи се локално медикаменти.

Освен това, нашите квалифицирани професионалисти могат да ви препоръчат бабина рецепта или да ви насочат към алтернативен метод за облекчаване на болката, дискомфорта и неприятните симптоми.

Ще извършим профилактичен преглед, за да оценим дали развитието на новия дъвкателен орган е правилно – разположението му, начина на израстване, функционалността и вида му.

С ранната оценка от наша страна и правилните обезболяващи средства, процесът по никнене на зъби ще бъде значително по-лек и безпроблемен, дори и при бебетата.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?