Как да се грижите за първите зъби на вашето дете?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Първите зъби на бебето могат да се появят съвсем рано. Независимо дали растат по много или малко – те имат нужда от грижа и почистване.

Много родители смятат, че щом детето има един или два дъвкателни органи, не е необходимо да се почистват ежедневно. Това обаче съвсем не е така.

От дентален център Dental Care ще ви споделим повече информация относно грижата, кога избиват зъбите и как да бъдете подготвени за тяхната поява.

Кои зъби никнат първи?

Няма точен ред, по който излизат млечните зъби. Според статистики на родители и дентални специалисти обаче, първи най-често са централните резци. В повечето случаи става въпрос за двата долни, но понякога може и горните да избият преди тях.

След това на ред са страничните резци, след тях следват кучешките. На последно място са кътниците, които са 8 на брой. Те поникват по-трудно и бавно, което се дължи на по-усложнената им структура. Растат до 3 годишна възраст.

Как да се погрижите най-добре за първите зъби? Съвети от Dental Care

Има няколко съвета, които нашият екип иска да сподели с вас:

  1. Започнете грижата още преди пробиването – това, че няма дъвкателни органи, не означава, че болестотворните микроорганизми не могат да атакуват устната кухина. Може да използвате стерилна марля и преварена вода. Има и специални накрайници с мека гума, които дори може да използвате за масажиране на венците, когато са раздразнени и се подготвят за появата на дъвкателните органи. Те са силиконови, хипоалергенни и не могат да навредят на бебето.
  2. Почиствайте след всяко хранене – в началото новороденото пие само мляко, което създава предпоставка за развитие на гъбични инфекции. Една от тях е често срещана и се нарича млечница. Важно е да почиствате устата на детето след всяко хранене.
  3. Използвайте специална четка – когато вече са налице, е време да ги третирате правилно. За да премахвате дори труднодостъпните замърсявания и да не наранявате венците на малките, използвайте специална детска четка. Може да се насочите и към интердентални четки. Те са проектирани да почистват и труднодостъпните места в устната кухина и дъвкателния апарат и разполагат с нежни и фини косъмчета.
  4. Откажете детето от вредните навици – смученето на палец и биберон са едни от методите на успокояване, които малките прилагат. Това обаче може да повлияе неблагоприятно върху дъвкателния апарат и да доведе до изкривяване на зъбите. Опитайте се да премахнете тези навици до първата годинка от живота на детето.
  5. Следете за проблеми – до двугодишна възраст, детето надали ще може да се изразява добре самостоятелно, за да ви съобщи, че има някакъв проблем. Ако усетите лош дъх, потъмняване на зъбчетата, раздразнителност и болезненост, както и повишена температура, осъществете консултация с вашия специалист.
  6. Иницииране на здравословно хранене – ако искате вашето дете да има здрави и бели зъбки, на първо място трябва да помислите за хранителните му навици. Изключете соковете и захарта или ги сведете до минимум, предлагайте му храни, богати на витамини и минерали. Калцият е много важен за зъбната структура, устойчивост и белота.

Защо да се доверите на специалистите в Dental Care Center?

Като важна част от грижата за първите зъби се откроява и посещението при дентален специалист. В Dental Care Center индивидуална грижа ще получат и най-малките ни посетители.

Ние се стремим да предотвратяваме всякакви проблеми и да ви помогнем да се погрижите възможно най-добре за малчуганите, още от никненето на зъбите.

Ако имате въпроси към нас за времето, в което млечните дъвкателни органи растат, ще се радваме да ви отговорим на всички въпроси по време на консултацията.

Запазете удобен
за Вас час тук:

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?