Как да се грижите за първите зъби на вашето дете?

Как да се грижите за първите зъби на вашето дете?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Първите зъби на бебето могат да се появят съвсем рано. Независимо дали растат по много или малко – те имат нужда от грижа и почистване.

Много родители смятат, че щом детето има един или два дъвкателни органи, не е необходимо да се почистват ежедневно. Това обаче съвсем не е така.

От дентален център Dental Care ще ви споделим повече информация относно грижата, кога избиват зъбите и как да бъдете подготвени за тяхната поява.

Кои зъби никнат първи?

Няма точен ред, по който излизат млечните зъби. Според статистики на родители и дентални специалисти обаче, първи най-често са централните резци. В повечето случаи става въпрос за двата долни, но понякога може и горните да избият преди тях.

След това на ред са страничните резци, след тях следват кучешките. На последно място са кътниците, които са 8 на брой. Те поникват по-трудно и бавно, което се дължи на по-усложнената им структура. Растат до 3 годишна възраст.

Как да се погрижите най-добре за първите зъби? Съвети от Dental Care

Има няколко съвета, които нашият екип иска да сподели с вас:

  1. Започнете грижата още преди пробиването – това, че няма дъвкателни органи, не означава, че болестотворните микроорганизми не могат да атакуват устната кухина. Може да използвате стерилна марля и преварена вода. Има и специални накрайници с мека гума, които дори може да използвате за масажиране на венците, когато са раздразнени и се подготвят за появата на дъвкателните органи. Те са силиконови, хипоалергенни и не могат да навредят на бебето.
  2. Почиствайте след всяко хранене – в началото новороденото пие само мляко, което създава предпоставка за развитие на гъбични инфекции. Една от тях е често срещана и се нарича млечница. Важно е да почиствате устата на детето след всяко хранене.
  3. Използвайте специална четка – когато вече са налице, е време да ги третирате правилно. За да премахвате дори труднодостъпните замърсявания и да не наранявате венците на малките, използвайте специална детска четка. Може да се насочите и към интердентални четки. Те са проектирани да почистват и труднодостъпните места в устната кухина и дъвкателния апарат и разполагат с нежни и фини косъмчета.
  4. Откажете детето от вредните навици – смученето на палец и биберон са едни от методите на успокояване, които малките прилагат. Това обаче може да повлияе неблагоприятно върху дъвкателния апарат и да доведе до изкривяване на зъбите. Опитайте се да премахнете тези навици до първата годинка от живота на детето.
  5. Следете за проблеми – до двугодишна възраст, детето надали ще може да се изразява добре самостоятелно, за да ви съобщи, че има някакъв проблем. Ако усетите лош дъх, потъмняване на зъбчетата, раздразнителност и болезненост, както и повишена температура, осъществете консултация с вашия специалист.
  6. Иницииране на здравословно хранене – ако искате вашето дете да има здрави и бели зъбки, на първо място трябва да помислите за хранителните му навици. Изключете соковете и захарта или ги сведете до минимум, предлагайте му храни, богати на витамини и минерали. Калцият е много важен за зъбната структура, устойчивост и белота.

Защо да се доверите на специалистите в Dental Care Center?

Като важна част от грижата за първите зъби се откроява и посещението при дентален специалист. В Dental Care Center индивидуална грижа ще получат и най-малките ни посетители.

Ние се стремим да предотвратяваме всякакви проблеми и да ви помогнем да се погрижите възможно най-добре за малчуганите, още от никненето на зъбите.

Ако имате въпроси към нас за времето, в което млечните дъвкателни органи растат, ще се радваме да ви отговорим на всички въпроси по време на консултацията.

Запазете удобен
за Вас час тук:

февруари 2024
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?