Нашите съвети как да почиствате правилно зъбите си всеки ден!

Отличната орална хигиена е много важна част от здравето на вашите зъби, но и за цялостното състояние на тялото ви. Знаете ли, че здравите венци имат пряко отношение върху състоянието на организма и по-конкретно на артериите, кръвоносната система, работата на сърцето и мозъка? Макар и всички да знаем как да си мием зъбите, това не означава непременно, че прилагаме правилните техники и методи за орална хигиена. Днес, специалистите от Dental Care Center ще споделим с вас нашите съвети за правилно почистване на зъбите, без усилия!

Почистване на зъбите 1
Почистване на зъбите – съвети

Какво трябва да спрете да правите веднага?

Когато става въпрос за миенето на зъбите, има два навика, които са често срещани сред голяма част от хората. На първо място – всеки бърза да измие зъбите си… набързо. Прекаленото бързане при миенето на зъбите често води до отстраняване на хранителни частици, замърсявания и плака само на местата, които са лесно достъпни от четката. При бързото миене пропускаме старателното четкане на задните зъби, както и не се концентрираме на труднодостъпните места, където често се трупа плака. Така че отделете достатъчно време и измийте зъбите старателно.

Почистване на зъбите 2
Почистване на зъбите – неправилни техники

Вторият проблем, който забелязваме често, е използването на неподходяща четка за зъби, в комбинация с по-агресивен метод на почистване. Увеличеният механичен натиск, триене и търкане, неимоверно води до увреждания, както на емайла на зъбите, така и по венците. Често, твърдите четки за зъби не могат да навлязат изобщо в пространството между зъбите, където най-често се трупат замърсявания и плака. А колкото повече натискаме, за да влязат власинките там, толкова повече нараняваме цялата устна кухина. Затова избирайте четки за зъби с меки власинки, които нежно да почистват зъбите, без да дразнят венците.

Какво трябва да започнете да правите?

Като начало е добре да започнете с отделяне на малко повече време и внимание, когато си миете зъбите. Разбираме, че рано сутрин, току що отворили очите си, хващайки четката за зъби нямате много желание или концентрация да мислите как точно държите четката или дали търкате прекалено силно или твърде слабо. Затова може да започнете да тренирате новите навици при вечерното почистване на зъбите, когато сте по-концентрирани в усъвършенстването на наученото. Един от добрите начини за почистване на зъбите е с помощта на мека четка, при която половината от власинките са върху венеца, а останалата част – върху зъба. С леки движения в кръг, без почти никакъв натиск, почиствате нежно емайла на зъбите, като едновременно с това почиствате и стимулирате кръвообращението във венците. Започнете от труднодостъпните зъби в задната част на устата и се придвижете към центъра. Първо обърнете внимание на вътрешната част на зъбите (тоест тази, която усещате с езика си) и след това преминете от външната. Не пропускайте да се консултирате с дентален специалист от Dental Care Center, който да ви насочи към подходяща четка и паста за зъби. При някои пациенти, използването на ултразвукова четка за зъби постига невероятни резултати, но може да не е подходяща за всеки.

Почистване на зъбите 3
Почистване на зъбите – какво е важно да знаете

Редовното посещаване на вашия дентален специалист за контролен преглед, премахване на натрупания зъбен камък, както и консултация, свързана с техниките за правилно миене на зъби, ще ви гарантира здрава, красива и блестяща усмивка за годините напред!

Разгледайте и страницата ни за избелване на зъби

Какво трябва да спрете да правите веднага?

Какво трябва да започнете да правите?