Ленти за избелване на зъби – плюсове и минуси на използването им за домашно избелване на зъби

Facebook
Twitter
LinkedIn

Красивата и искряща усмивка е мечта на всеки човек. Но в днешното забързано ежедневие, където кафето е част от сутрешната ни рутина, а чашата червено вино е задължителна след дългия работен ден, бялата усмивка не винаги е толкова лесно постижима. Оцветяването може да бъде причинено от много и различни фактори – консумиране на определени храни, като балсамов оцет, червено вино, кафе; прием на специфични медикаменти; тютюнопушене и не на последно място – от гените на човек.

Тук на помощ идват лесните и удобни за използване ленти за избелване. През последните години те са се превърнали в предпочитан метод за използване в домашни условия, който постига доста добри резултати. Преди да отидете до аптеката и да си ги купите, прочетете в следващите редове кои са плюсовете и минусите от този домашен метод.

Плюс – наистина работят

Ленти за избелване на зъби 1 - чувствителни зъби

 

Няма две мнения по темата, че тези средства за избелване постигат желания резултат. Макар и да не са толкова ефективни, колкото клиничното избелване с гел и лампа, те могат значително да изсветлят усмивката ви с няколко тона. Но тук има нещо важно – не всяка марка е толкова ефективна, колкото друга. За да изберете подходящата марка, можете да отделите време да прочетете мнения в интернет или по-добре се консултирайте с вашия зъболекар. Той може да ви насочи към наистина работещите марки, за да не ви се налага да харчите парите си без резултати.

На въпроса дали са безопасни, можем да отговорим, че безопасността зависи от избраната марка и качеството, което тя предлага. За да получат лиценз за продажба, всички продукти са преминали през клинични тествания за доказване на безопасността си. Когато не са използвани вредни и агресивни химикали, които да послужат за постигане на драстични резултати и в следствие на това да отслабят емайла, този метод за избелване е напълно безопасен. За най-голяма сигурност, когато се спрете на конкретен продукт, се консултирайте с вашия стоматолог, който да ви даде правилни насоки.

Минус – не се справят толкова добре при неравни зъби

За да постигнат резултати, лентите за избелване трябва да са в контакт със зъбите. А това може да бъде доста сложно при пациентите с неравни такива. При пациентите с неправилно подредено съзъбие може да се наблюдава неравномерен резултат, защото те не могат да се огънат така, че да обгърнат всеки от тях специфично. Дори и да успеете да покриете максимално добре всички гънки, съществува момента, в който самата лента да не е достатъчно дълга и отново да не постигнете равномерен резултат.

Плюс – изключително лесни за използване

Ленти за избелване на зъби 2 - усмихната жена

 

Това е плюс, който може значително да улесни всеки човек. След дългия работен ден никой не иска да се занимава с какъвто и да е метод, които изискват 15 минути активна преподготовка. Този вариант за избелване е много лесен за използване и може да ги носите с вас навсякъде. Така, дори и по време на цикъла на използване да ви се наложи да пътувате, няма нужда да носите безброй гелове и специални лампи, а просто да опаковате в несесера си нужния брой лентички.

Препоръчително е преди да предприемете действието по поставянето на продукта, да прочетете ръководството за безопасна употреба. Там е описано в подробности, касаещи конкретно него – кога, как е най-ефективно да бъдат прилагани. 

Почти при всички разновидности е препоръчително да миете зъбите си след употребата им, защото предварителното четкане може да раздразни венците. Ако желаете да ги измиете предварително, е необходимо преди пристъпване на процедура по избелване, да изчакате необходимото за вашите венци време да се успокоят и да не предизвикат реакция на раздразнение.

Минус – някои марки могат да причинят повишена чувствителност

Едва ли има човек, който да се е замислял за използване на ленти за избелване и да не е чувал или прочел, че това може да доведе до повишена чувствителност. Но никой не пише, че това не е задължителен резултат от всяка марка. И също така, често причината за подобен дискомфорт или проблем може да бъде от неправилната им употреба. Например, неспазването на периода на изчакване или използване  по-често от предписаното, може да доведат до подобни оплаквания. 

Много хора смятат, че по-честата употреба и по-голяма продължителност на носенето, водят до по-бързи и ефективни резултати, което не е така и от своя страна може да застраши безопасността на метода и състоянието на емайла ви.. 

Има и още един фактор – има пациенти, които са по-податливи към подобни оплаквания, защото вече имат предразположение към чувствителни зъби и лентите могат да обострят оплакването. Има специални продукти от този тип, създадени за пациенти, чиито зъби и венци са свръхчувствителни. Именно затова е важно да се консултирате с вашия дентален специалист, преди да предприемете каквито и да било действия, свързани с използването им. 

Освен чувствителност, повишено внимание трябва да обърнете и на състоянието на дъвкателния апарат – дали имате наличие на кариеси. Ако имате, използването на ленти за избелване би могло да задълбочи проблема и да предизвика усложнение на състоянието. Преди започването на курса по избелване, е добре да посетите своя стоматолог, който да извърши профилактика и да прецени дали тази процедура е подходяща за вас.

Плюс – по-достъпни за много пациенти

Ленти за избелване на зъби 3 - усмихната жена с бели зъби

 

Не на последно място трябва да отбележим голямата разлика в цената между клиничното избелване и лентичките. Много пациенти предпочитат втория вариант, защото той дава задоволителен резултат, на по-ниска цена. Но е важно да знаете, че клиничните методи може да ви даде по-дълготрайни ефекти от лентичките и при него се спазват всички необходими процедури за подготовка, за да може наистина да се наслаждавате на красивата си усмивка с месеци.

Независимо дали ще изберете клинично избелване или ще предпочетете лентите, винаги се консултирайте с вашия дентален експерт. А за максимални резултати, преди използването им, си запишете час за професионално премахване на зъбния камък. Така ще постигнете значително по-добри резултати за същия период!

Минус – не влияят на цвета на коронки и пломби

Повечето модели избелващи ленти на пазара нямат ефекти върху коронки и мостове, което означава, че при избелване на естествени зъби, сред които има и коронка, може да се получи разминаване в цветовете. Това може да бъде коригирано със смяната на коронката в по-светъл нюанс, за да не се отличава от останалите зъби. Важно е да се отбележи, че избелващите ленти не могат да променят цвета и на пломбите.

Плюс – дълготраен резултат при правилна употреба

Продължителността на резултатите след курс с избелващи ленти за зъби варира много при пациентите и може да бъде от месеци до няколко години. За да се радвате дълго време на резултатите от курса с избелващи ленти за зъби е важно да спазвате отлична дентална хигиена, да посещавате зъболекаря си на всеки 6 месеца за профилактика и професионално почистване на зъбен камък, както и да избягвате консумацията на храни и напитки, които оцветяват зъбите. Веднъж или 2 пъти годишно, препоръчително след посещението на вашия зъболекар, можете да направите контролен курс с избелващи ленти за зъби, за поддръжка.

Ако имате още въпроси, свързани с използването на избелващи ленти за зъби, не се колебайте да попитате екипа на дентален център Dental Care Center!

Плюс – наистина работят

Минус – не се справят толкова добре при неравни зъби

Плюс – изключително лесни за използване

Минус – някои марки могат да причинят повишена чувствителност

Плюс – по-достъпни за много пациенти

Минус – не влияят на цвета на коронки и пломби

 

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?