Интердентални четки

Facebook
Twitter
LinkedIn

Последните години все повече се говори за интердентални четки, за техните ползи и правилна употреба. Вие запознати ли сте с тях? Ако за първи път се сблъсквате с тях – то нека ви разкажем малко повече за тях, ползите от използването им, както и правилната употреба!

Какво представляват интерденталните четки?

Това са малки инструменти, които често се състоят от дръжка и накрайник, който има цилиндрична форма. В почистващата глава са интегрирани малки власинки, които да почистват внимателно и нежно междузъбното пространство. Те се използват в междузъбното пространство, като избирането на правилния размер е от изключително значение.

Интердентални четки 1

Защо са важни?

Много пъти вече сме си говорили за плаката, начинът на поява и формиране, натрупването ѝ и бавното ѝ превръщане в зъбен камък. Всеки от нас вече знае, че за да се предотврати натрупването на зъбен камък, плаката трябва да се почиства добре. Това включва четкане на зъбите с подходящо приспособление поне 2 пъти дневно, внимателно и старателно, от задните зъби напред, докато не усетите емайла чист. Ако се стремите да измиете зъбите си набързо, това не е достатъчно ефективно за премахването на плаката. Използването на вода за уста също няма да ви спаси, ако не сте достатъчно старателни, защото биофилмът, който се образува по емайла, е прекалено силен, за да бъде разрушен от водата за уста. Същото важи и за дъвките. Единственият начин е да почиствате зъбите си старателно, като четкането нарушава биофилма, а пастата за зъби укрепва зъбите. Но бактериите в устната кухина често се прикриват в междузъбното пространство – то е труднодостъпно, тихо и спокойно и претъпкано с хранителни частици. Премахването на замърсяванията и биофилма от междузъбното пространство може да се случи по 2 начина – първият е с конец, а вторият е с интердентална четка. Според много проучвания, проведени през последните години, използването на вторият начин за почистване на междузъбното пространство е много по-ефективно и по-малко агресивно от почистването с конец. Те изискват едно движение напред и едно назад и междузъбното пространство е почистено. След като приключите с цялата устна кухина, просто изплакнете и използвайте отново при следващото миене.

Интердентални четки 2

Изборът на правилния размер интердентална четка е много важен за да може те да изпълняват правилно и ефективно функцията си. Прекалено големите може да нараняват венците, да причиняват дискомфорт и да ви откажат от това да ги използвате. Затова не забравяйте да попитате вашия стоматолог в дентален център Dental Care Center за съвет в избора на подходящ размер за вашето съзъбие!

Какво представляват интерденталните четки?

Защо са важни?

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?